Grudniowe przepisy naszego cyklu ” NA SŁODKO ZE SWEET DECOR „ rozpoczynamy czymś, czego absolutnie nie może tu zabraknąć – PIERNICZKAMI!
Bo choć Święta Bożego Narodzenia w tym roku zapewne będą inne niż dotychczas, to jednak tej świąteczno-rodzinnej atmosfery i domu pachnącego przyprawa korzenną zabraknąć nie może!
Pierniczki które dziś pokazuję nadają się do jedzenia odrazu, nie muszą mięknąć kilka albo nawet naście dni przez Świętami.

Są tylko odrobinę twarde, więc idealnie nadają się również do wieszania na choinkę i dekorowania.

Do przygotowania wykorzystałam przeróżne foremki, które oczywiście znajdziecie w https://www.sweetdecor.pl/ , a z moim kodem sylwia2023 zakupicie je jeszcze taniej!
Do pierniczków gorąco polecam Wam wypróbować CACAO BARRY.
Cacao Barry Extra Brute to jasne kakao, intensywnie czerwone, bardzo aromatyczne.
Świetne do pokrycia deserów i rozpylania.
Tworzy warstwę w kolorze miedzi.

Produkt nie zawiera cukrów, wypełniaczy czy ulepszaczy, a ponadto jest bogatym źródłem antyoksydantów, witamin, minerałów w tym dużych ilości magnezu i żelaza.
Nawet niewielka ilość wysokiej jakości kakao potrafi nadać unikalny smak deserom czy wykwintnym kuchennym potrawom.

SKŁADNIKI:
( ok. 50 małych lub 40 większych )
* mąka pszenna – 300 g
* mąka żytnia ( można zastąpić pełnoziarnistą lub np. orkiszową ) – 100 g
* duże jajko – 2 szt
* cukier puder – 130 g
* masło roztopione , przestudzone – 100 g
* miód – 100 g
* przyprawa do piernika – 1 łyżka – dostępna TUTAJ!
* kakao CACAO BARRY EXTRA BRUTE – 1 czubata łyżka – dostępne TUTAJ!
* soda – 1 łyżeczka – dostępna TUTAJ!
Kakao CACAO BARRY EXTRA BRUTE można oczywiście zastąpić zwykły, dobrym, gorzkim kakao.
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Wszystko razem wsypujemy do miski i wyrabiamy na gładkie ciasto.
Chłodzimy ok. 30 minut.
Wałujemy schłodzone podsypując odrobiną mąki.
Wycinamy pierniczki.
Układamy na blasze wyłożonej papierem.
Pieczemy ok. 9-10 minut / 180C.
Studzimy np. na kratce.
Po wystudzeniu twardnieją i możemy dekorować.
LUKIER KRÓLEWSKI:
SKŁADNIKI:
* białko L – 1 szt
* sok z cytryny – 1 łyżeczka
* cukier puder – 1,5 szkl ( 1 szkl=250 ml )
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy.
Uwaga!
Jeśli potrzebny nam jest do dekoracji bardziej gęsty, dodajemy więcej cukru pudru.
A teraz bierzemy się za dekorowanie!

Pięknie udekorowane pierniczki są również świetnym pomysłem na prezent!
Możemy je spakować do woreczków i ozdobić kokardką lub naklejką albo włożyć do ozdobnego pudełeczka.

W sklepie znajdziecie mnóstwo różnych pudełek!
Nie tylko na pierniczki, ale też makaroniki, praliny, ciasta i oczywiście torty!
( pamiętajcie, że na hasło : SYLWIA2020 macie dodatkowy rabat 5%! w sklepie )


No Comments