Bez ostrych noży i bez dobrej patelni to ja jestem jak bez ręki.
Kto regularnie obserwuje moje instastory ten dobrze wie, że na punkcie patelni to mam trochę takie ” zboczenie” , bo patelni u mnie ilość taka, jak w dobrej restauracji!
To samo z nożami!
Jakiś czas temu w moje ręce wpadła do przetestowania nowa patelnia WMF.
WMF to niemiecka marka, która może pochwalić się ponad 150-letnią tradycją.
Stanowi sprawdzone źródło produktów najwyższej jakości, które nie zawiodą nawet bardzo wymagających klientów.
Produkty marki WMF są eleganckie, solidnie wykonane, a przy tym wyjątkowo komfortowe w codziennym użytkowaniu.
WMF posiada w ofercie szeroką gamę produktów wyposażenia kuchni, które przydadzą się podczas gotowania, pieczenia, smażenia, przyrządzania posiłków na zimno, a także serwowania dań.
Większość z nich wykonana jest z opatentowanej stali nierdzewnej WMF Cromargan®, która nie tylko zachwyca eleganckim wyglądem, ale również podwyższoną trwałością na wszelkiego rodzaju uszkodzenia.
Ja posiadam nieprzywierającą patelnię WMF Nordicprofi 24 cm, której powłoka Durit zapobiega klejeniu się i przypalaniu potraw, dzięki czemu mogą być one smażone z niewielką ilością tłuszczu.
Stalowa rękojeść jest łatwa w utrzymaniu czystości, ponadto stabilnie leży w dłoni, umożliwiając pewną i precyzyjną pracę.
Jest odpowiednio ciężka.
Patelnia ta śmiało może być stosowana w piekarniku ( do 250C ).
CECHY:
* stalowa rękojeść
* nieprzywierająca powłoka
* możliwość używania w piekarniku
* możliwość używania na gazie
* możliwość używania na kuchenkach elektrycznych
* możliwość używania na kuchenkach indukcyjnych
Skoro na tej patelni można nie tylko smażyć i piec postanowiłam wykorzystać ja do zrobienia w piekarniku przepysznego, jesienno-zimowego ciacha z jabłkami i cynamonem .
Lekkie i puszyste!
Świetne do popołudniowej kawi!
Koniecznie spróbujcie!
Ps. patelnia szybko się nagrzewa i trzyma ciepło – szarlotkę można podać na gorąco prosto z patelni!
Świetny pomysł!
SKŁADNIKI:
* jabłko – 4 szt
* masło min. 82% – 200 g
* mąka pszenna – 300 g
* cukier puder – 150 g
* jajko L – 4 szt
* cukier z wanilią – 1 łyżka
* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
* cynamon – 1 łyżeczka
* płatki migdałów – 1 garstka
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Jajka miksujemy z cukrem pudrem do białości.
Nie przerywając miksowania dodajemy pokrojone miękkie masło.
Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i cynamonem.
Miksujemy na gładką masę.
Przelewamy do lekko natłuszczonej i obsypanej bułką tartą patelni WMF Nordicprofi.
Jabłka przekrawamy, wydrążamy gniazda nasienne.
Nacinamy kilkukrotnie wzdłuż.
Układamy na cieście, posypujemy migdałami.
Pieczemy 50-60 minut w 170C ( do suchego patyczka ).
Zajadamy na ciepło!
Ps. nic, absolutnie nic nie przywiera, a ciasto bez problemu wyciąga się z patelni.
Patelnia:
https://www.garneczki.pl/produkt/wmf-nordicprofi-24-cm-srebrna—patelnia-nieprzywierajaca,93982
Cała oferta – sklep WMF:
W ofercie znajdują się m.in. ekspresy , sztućce, miksery, garnki i wiele wiele innych rzeczy do kuchni, które zachwycą domowników!
Idealne jako prezent na zbliżające się Święta!
Polecam!
Wpis powstał we współpracy ze sklepem (https://www.garneczki.pl/)
No Comments