UCIERANA SZARLOTKA Z POŁÓWKAMI JABŁEK pieczona na patelni WMF Nordicprofi

Bez ostrych noży i bez dobrej patelni to ja jestem jak bez ręki.

Kto regularnie obserwuje moje instastory ten dobrze wie, że na punkcie patelni to mam trochę takie ” zboczenie” , bo patelni u mnie ilość taka, jak w dobrej restauracji!

To samo z nożami!

Jakiś czas temu w moje ręce wpadła do przetestowania nowa patelnia WMF.

WMF to niemiecka marka, która może pochwalić się ponad 150-letnią tradycją. 

Stanowi sprawdzone źródło produktów najwyższej jakości, które nie zawiodą nawet bardzo wymagających klientów.

Produkty marki WMF są eleganckie, solidnie wykonane, a przy tym wyjątkowo komfortowe w codziennym użytkowaniu.

WMF posiada w ofercie szeroką gamę produktów wyposażenia kuchni, które przydadzą się podczas gotowania,  pieczenia, smażenia, przyrządzania posiłków na zimno, a także serwowania dań.

Większość z nich wykonana jest z opatentowanej stali nierdzewnej WMF Cromargan®, która nie tylko zachwyca eleganckim wyglądem, ale również podwyższoną trwałością na wszelkiego rodzaju uszkodzenia.

Ja posiadam nieprzywierającą patelnię WMF Nordicprofi 24 cm, której powłoka Durit zapobiega klejeniu się i przypalaniu potraw, dzięki czemu mogą być one smażone z niewielką ilością tłuszczu.

Stalowa rękojeść jest łatwa w utrzymaniu czystości, ponadto stabilnie leży w dłoni, umożliwiając pewną i precyzyjną pracę.

Jest odpowiednio ciężka.

Patelnia ta śmiało może być stosowana w piekarniku ( do 250C ).

CECHY: 

* stalowa rękojeść

  * nieprzywierająca powłoka

* możliwość używania w piekarniku

* możliwość używania na gazie

* możliwość używania na kuchenkach elektrycznych

* możliwość używania na kuchenkach indukcyjnych 

Skoro na tej patelni można nie tylko smażyć i piec postanowiłam wykorzystać ja do zrobienia w piekarniku przepysznego, jesienno-zimowego ciacha z jabłkami i cynamonem .

Lekkie i puszyste!

Świetne do popołudniowej kawi!

Koniecznie spróbujcie!

Ps. patelnia szybko się nagrzewa i trzyma ciepło – szarlotkę można podać na gorąco prosto z patelni!

Świetny pomysł!

SKŁADNIKI:

* jabłko – 4 szt

* masło min. 82% – 200 g

* mąka pszenna – 300 g

* cukier puder – 150 g

* jajko L – 4 szt

* cukier z wanilią – 1 łyżka

* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki

* cynamon – 1 łyżeczka

* płatki migdałów – 1 garstka

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Jajka miksujemy z cukrem pudrem do białości.

Nie przerywając miksowania dodajemy pokrojone miękkie masło.

Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i cynamonem.

Miksujemy na gładką masę.

Przelewamy do lekko natłuszczonej i obsypanej bułką tartą patelni WMF Nordicprofi.

Jabłka przekrawamy, wydrążamy gniazda nasienne.

Nacinamy kilkukrotnie wzdłuż.

Układamy na cieście, posypujemy migdałami.

Pieczemy 50-60 minut w 170C ( do suchego patyczka ).

Zajadamy na ciepło!

Ps. nic, absolutnie nic nie przywiera, a ciasto bez problemu wyciąga się z patelni.

Patelnia:

https://www.garneczki.pl/produkt/wmf-nordicprofi-24-cm-srebrna—patelnia-nieprzywierajaca,93982

Cała oferta – sklep WMF:

W ofercie znajdują się m.in. ekspresy , sztućce, miksery, garnki  i wiele wiele innych rzeczy do kuchni, które zachwycą domowników!

Idealne jako prezent na zbliżające się Święta!

Polecam!

WMF Lumero 800 W - ekspres do kawy przelewowy ze stali nierdzewnej WMF Kineo 30 el. - komplet sztućców dla 6 osób ze stali nierdzewnejWMF Electro Kult X 400 W - mikser kuchenny ręczny stalowy WMF VarioCuisine 1,4 l - rondel ze stali nierdzewnej z pokrywką WMF Electro Kitchenminis 1 l - garnek do gotowania elektryczny ze stali nierdzewnej z pokrywką

 

Wpis powstał we współpracy ze sklepem (https://www.garneczki.pl/)

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress