Wiem, że uwielbiacie ciasta jogurtowe i ucierane – ja też!
Są łatwe w przygotowaniu, szybkie i niesamowicie pyszne!
Dziś Wasze ulubione jogurtowe kubeczkowe przygotowałam w wersji z chałwą i białą czekoladą.
Wyszło pyszne!
Takie połączenie sprawia, że każdy z przyjemnością sięga po dokładkę.
SKŁADNIKI:
* jogurt naturalny ( w kubeczku ) – 180 g
Umyty kubeczek po jogurcie używamy do odmierzania kolejnych składników.
* mąka – 3 kubeczki
* cukier – 1 kubeczek
* cukier wanilinowy – 1 łyżeczka
* proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki
* jajko – 3 szt
* olej – 1 kubeczek
* biała czekolada – 100 g
* chałwa waniliowa – 150 g
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
Dodajemy resztę składników i mieszamy na gładką masę.
Przekładamy do niedużej formy ( u mnie 22×26 ), posypujemy pokruszoną połową chałwy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.
Sprawdzamy patyczkiem.
W razie konieczności pieczemy trochę dłużej, aż wyjęty patyczek będzie suchy.
Po tym czasie oblewamy białą czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej i posypujemy reszta pokruszonej chałwy.
Smacznego!
No Comments