Królowa serników znów wkracza do akcji!
Tym razem mam dla Was przepis na pyszny sernik na kruchym cieście.
Taki niby klasyczny, a zarazem jeden z lepszych serników jakie jadłam.
Niesamowicie delikatny, rozpływający się w ustach.
Sernik, do którego powracać będziecie z wielką przyjemnością!
Koniecznie spróbujcie!
SKŁADNIKI:
( duża blacha ok. 30x 24 )
CIASTO:
* mąka – 500 g
* cukier puder – 200 g
* żółtko – 8 szt
* proszek do pieczenia – 3 łyżeczki
* cukier waniliowy – 2 łyżki
* śmietana gęsta, kwaśna – 3 pełne łyżki
* masło – 250 g
MASA SEROWA:
* ser biały 3 x mielony ( może być z wiaderka, ale gęsty, bardzo dobrej jakości ) – 1 kg
* cukier puder – 250 g
* budyń śmietankowy – 1 op
* maka ziemniaczana – 2 łyżki
* śmietana gęsta kwaśna – 1 szkl / 250 ml
* cukier waniliowy – 1 łyżka
* białko – 8 szt
* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
CIASTO:
Mąki przesiewamy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia.
Dodajemy żółtka, śmietanę oraz masło – zagniatamy, dzielimy na pół, chłodzimy.
MASA SEROWA:
Zmielony ser ucieramy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, budyniem, śmietaną kwaśną oraz proszkiem do pieczenia – możemy to zrobić mikserem.
Dodajemy ubitą pianę z białej i mieszamy łyżką.
CAŁOŚĆ:
Ciasto rozwałkowujemy na blachę, wylewamy masę serową, przykrywamy drugą , rozwałkowaną połową ciasta.
Pieczemy ok. 50-55 minut / 180C.
Całkowicie studzimy.
Smacznego!
No Comments