Sernik pomarańczowy

Pokazałam na swoim Instagramie – zapraszam  : https://www.instagram.com/sylwialadyga/

i od razu zrobił furorę!

 

Jest mi niesamowicie miło, że seria bezglutenowych przepisów na blogu tak bardzo przypadła Wam do gustu!

Na blogu są naleśniki, różnego rodzaju placuszki, pancakes, muffiny, ciasteczka i ciasta.

Dziś razem z marką Schär przygotowałam dla Was przepis na przepyszny, bezglutenowy sernik, który będzie idealnym pomysłem na nadchodzące Święta.

Taki bezglutenowy sernik możemy pozostawić w klasycznej formie albo jeszcze dodatkowo udekorować, np. kandyzowanymi pomarańczami ( macie na nie przepis TUTAJ! )

Bezglutenowy sernik jest lekki i puszysty, a zarazem wilgotny.

Robi się go błyskawicznie i tak samo szybko znika!

Polecam!

Do przygotowania spodu do sernika wykorzystałam bezglutenowe ciasteczka Bisc’Or Spritzgebäck Schär .

To bezglutenowe, kruche, maślane ciasteczka, które idealnie zastępują klasyczne herbatniki.

SKŁADNIKI:

SPÓD:

* ciasteczka Bisc’Or Spritzgebäck Schär – 120g

* masło – 70 g

MASA SEROWA:

* ser biały tłusty 3 x mielony – 1 kg

* masło min. 82% – 100 g

* drobny cukier – 200 g

* wiejskie jajka – 6 szt

* mąka ziemniaczana – 1 czubata łyżka

* skórka z wyparzonej pomarańczy – 2-3 łyżki

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

SPÓD:

Ciasteczka  Bisc’Or Spritzgebäck Schär mielimy razem z masłem, wyklejamy spód tortownicy.

Podpiekamy ok. 15 minut w 170C.

Studzimy.

MASA SEROWA:

Masło ucieramy drewnianą łyżką z 0,5 szklanki cukru, a następnie do gładkiej kremowej masy dodajemy po jednym żółtku – ucieramy cały czas.

Do masy wsypujemy mąkę ziemniaczaną i skórkę z pomarańczy – mieszamy.

Na masy z żółtkami dodajemy łyżka po łyżce twaróg i mieszamy na gładką masę – robimy to również drewnianą łyżką.

Kiedy masa będzie gładka dodajemy ubite białka z resztą cukru i delikatnie, ale dokładnie mieszamy.

Wylewamy na blachę i wkładamy do nagrzanego piekarnika, posypujemy dodatkowo skórą ( polecam! ) – pieczemy ok. 50 minut w 170C a następnie zmniejszamy do 150C ( bez termoobiegu ) i dopiekamy ok. 15 minut ( z termoobiegiem ).

Zostawiamy w piekarniku do całkowitego wystudzenia!

Posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

Zapraszam Was na fanpage marki Schär , gdzie możecie na bieżąco śledzić newsy, a także inspirować się dodawanymi, bezglutenowymi przepisami.

Zobaczcie też nowości z oferty!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress