Pokazałam na swoim Instagramie – zapraszam : https://www.instagram.com/sylwialadyga/
i od razu zrobił furorę!
Jest mi niesamowicie miło, że seria bezglutenowych przepisów na blogu tak bardzo przypadła Wam do gustu!
Na blogu są naleśniki, różnego rodzaju placuszki, pancakes, muffiny, ciasteczka i ciasta.
Dziś razem z marką Schär przygotowałam dla Was przepis na przepyszny, bezglutenowy sernik, który będzie idealnym pomysłem na nadchodzące Święta.
Taki bezglutenowy sernik możemy pozostawić w klasycznej formie albo jeszcze dodatkowo udekorować, np. kandyzowanymi pomarańczami ( macie na nie przepis TUTAJ! )
Bezglutenowy sernik jest lekki i puszysty, a zarazem wilgotny.
Robi się go błyskawicznie i tak samo szybko znika!
Polecam!
Do przygotowania spodu do sernika wykorzystałam bezglutenowe ciasteczka Bisc’Or Spritzgebäck Schär .
To bezglutenowe, kruche, maślane ciasteczka, które idealnie zastępują klasyczne herbatniki.
SKŁADNIKI:
SPÓD:
* ciasteczka Bisc’Or Spritzgebäck Schär – 120g
* masło – 70 g
MASA SEROWA:
* ser biały tłusty 3 x mielony – 1 kg
* masło min. 82% – 100 g
* drobny cukier – 200 g
* wiejskie jajka – 6 szt
* mąka ziemniaczana – 1 czubata łyżka
* skórka z wyparzonej pomarańczy – 2-3 łyżki
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
SPÓD:
Ciasteczka Bisc’Or Spritzgebäck Schär mielimy razem z masłem, wyklejamy spód tortownicy.
Podpiekamy ok. 15 minut w 170C.
Studzimy.
MASA SEROWA:
Masło ucieramy drewnianą łyżką z 0,5 szklanki cukru, a następnie do gładkiej kremowej masy dodajemy po jednym żółtku – ucieramy cały czas.
Do masy wsypujemy mąkę ziemniaczaną i skórkę z pomarańczy – mieszamy.
Na masy z żółtkami dodajemy łyżka po łyżce twaróg i mieszamy na gładką masę – robimy to również drewnianą łyżką.
Kiedy masa będzie gładka dodajemy ubite białka z resztą cukru i delikatnie, ale dokładnie mieszamy.
Wylewamy na blachę i wkładamy do nagrzanego piekarnika, posypujemy dodatkowo skórą ( polecam! ) – pieczemy ok. 50 minut w 170C a następnie zmniejszamy do 150C ( bez termoobiegu ) i dopiekamy ok. 15 minut ( z termoobiegiem ).
Zostawiamy w piekarniku do całkowitego wystudzenia!
Posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Zapraszam Was na fanpage marki Schär , gdzie możecie na bieżąco śledzić newsy, a także inspirować się dodawanymi, bezglutenowymi przepisami.
Zobaczcie też nowości z oferty!
No Comments