Sernik krówkowy – najlepszy przepis w sieci!

Wszyscy dobrze wiecie, że serniki to zdecydowanie moje ulubione ciasta ( choć teraz w ciąży to karpatka częściej za mną “chodzi” ).

Jakiś czas temu przygotowywałam na niedzielę przepyszny sernik krówkowy w formie zebry.

Kruchy spód przykryty obłędnie słodką ale absolutnie nie zapychającą masą okazał się strzałem w 10!

Sernik znikał błyskawicznie, a każdy z przyjemnością sięgał po dokładkę.

Wierzch pokryty jest dodatkową masą królową, ale jeśli nie chcecie, by był aż tak słodki śmiało możecie ominąć ten punkt – i tak będzie nieziemsko pysznie!

Gorąco polecam!

Spróbujcie!

SKŁADNIKI:

SPÓD:

* masło min.82% – 100 g

* mąka pszenna – 180 g

* kakao – 2 łyżki

* żółtko – 1 szt

* cukier – 2 łyżki

* śmietana kwaśna 18%, gęsta – 1 łyżka

MASA SEROWA:

* twaróg mielony na sernik – 800 g

* masło min.82% – 50 g

* cukier – 160 g

* jajko – 4 szt

* mąka pszenna -1 łyżka

* masa krówkowa – 250 g

DODATKOWO, OPCJONALNIE:

* masa krówkowa na wierzch

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

SPÓD:

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy – najlepiej zrobić to robotem.

Wylepiamy tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównujemy.

MASA SEROWA:

Jajka ubijamy z cukrem na piankę i nie przerywając dodajemy miękkie masło, przesianą mąkę i twaróg mielony.

Cały czas miksujemy – krótko, ale składniki muszę się dokładnie połączyć.

Dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy masę królową i ponownie chwilę miksujemy.

\Na spód tortownicy wyłożonej ciastem wykładamy naprzemiennie po 2 łyżki każdej z mas.

Wykładamy na środek – masy same będą się rozlewać.

Pieczemy ok. 60-65 minut w 160C na funkcji góra-dół.

Studzimy w uchylonym piekarnik obkrawając delikatnie boki.

Dekorujemy reszt masy królowej jeśli chcemy!

Zajadamy!

Smacznego!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress