Piernik bezglutenowy z czekoladą – najlepszy przepis!

Pokazałam na swoim Instagramie – zapraszam  : https://www.instagram.com/sylwialadyga/

i od razu zrobił furorę!

Jest mi niesamowicie miło, że seria bezglutenowych przepisów na blogu tak bardzo przypadła Wam do gustu!

Na blogu są naleśniki, różnego rodzaju placuszki, pancakes, muffiny, ciasteczka i ciasta.

Dziś razem z marką Schär przygotowałam dla Was przepis na przepyszny, bezglutenowy piernik, który będzie idealnym pomysłem na nadchodzące Święta.

Taki bezglutenowy piernik możemy pozostawić w klasycznej formie albo przełożyć ulubionymi powidłami.

Świetnie sprawdzi się też waniliowy krem.

Bezglutenowy piernik jest lekki i puszysty, a zarazem wilgotny ( co nie jest tak oczywiste w przypadku ciast bezglutenowych ).

Robi się go błyskawicznie i tak samo szybko znika!

Polecam!

Do przygotowania ciasta wykorzystałam znaną Wam już mieszankę mąk MIX IT Universal

To bezglutenowa mieszanka mąk marki Schär nadająca się zarówno do wypieku ciast, jak i robienia pizzy, pierogów czy naleśników.

W sklepie znajdziecie też inne, bezglutenowe mixy do wypieków.

M.in.

 

Do dekoracji użyłam pokazywanych już kiedyś ( w przypadku TEGO przepisu ) Delishios Schär to chrupiące kuleczki, bez dodatku konserwantów i oleju palmowego.

Idealne jako przekąska w pracy albo szkole.

Idealny dodatek do jogurtu na śniadanie i czekoladowa ozdoba ciast.

SKŁADNIKI:

( keksówka 24×12 )

* MIX IT Universale Schär – 400 g

* jajko L – 4 szt

* cukier drobny – ok. 300 g

* proszek do pieczenia b.g. – 3  łyżeczki

* sól – 1 szczypta

* przyprawa do piernika ( bez dodatku mąki! ) – 2 łyżki

* masło min.82% – 160 g

* mleko – 200 ml

* kakao gorzkie – 4 łyżki

+ Delishios Schär

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Jajka ( w całości ) ubijamy z cukrem na puch.

Dodajemy MIX IT Universal Schär , szczyptę soli, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia – krótko ucieramy.

Wlewamy roztopione, schłodzone masło zmieszane z mlekiem oraz kakao – ucieramy krótko na gładką masę.

Wylewamy do blachy ( keksówki 24×12 ) wyłożonej papierem, pieczemy ok. 40 minut w 170C ( do suchego patyczka ).

Oblewamy roztopioną czekoladą i posypujemy posiekanymi Delishios.

Smacznego!

Zapraszam Was na fanpage marki Schär , gdzie możecie na bieżąco śledzić newsy, a także inspirować się dodawanymi, bezglutenowymi przepisami.

Zobaczcie też nowości z oferty!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress