Pokazałam na swoim Instagramie – zapraszam : https://www.instagram.com/sylwialadyga/
i od razu zrobił furorę!
Jest mi niesamowicie miło, że seria bezglutenowych przepisów na blogu tak bardzo przypadła Wam do gustu!
Na blogu są naleśniki, różnego rodzaju placuszki, pancakes, muffiny, ciasteczka i ciasta.
Dziś razem z marką Schär przygotowałam dla Was przepis na przepyszny, bezglutenowy piernik, który będzie idealnym pomysłem na nadchodzące Święta.
Taki bezglutenowy piernik możemy pozostawić w klasycznej formie albo przełożyć ulubionymi powidłami.
Świetnie sprawdzi się też waniliowy krem.
Bezglutenowy piernik jest lekki i puszysty, a zarazem wilgotny ( co nie jest tak oczywiste w przypadku ciast bezglutenowych ).
Robi się go błyskawicznie i tak samo szybko znika!
Polecam!
Do przygotowania ciasta wykorzystałam znaną Wam już mieszankę mąk MIX IT Universal
To bezglutenowa mieszanka mąk marki Schär nadająca się zarówno do wypieku ciast, jak i robienia pizzy, pierogów czy naleśników.
W sklepie znajdziecie też inne, bezglutenowe mixy do wypieków.
M.in.
Do dekoracji użyłam pokazywanych już kiedyś ( w przypadku TEGO przepisu ) Delishios Schär to chrupiące kuleczki, bez dodatku konserwantów i oleju palmowego.
Idealne jako przekąska w pracy albo szkole.
Idealny dodatek do jogurtu na śniadanie i czekoladowa ozdoba ciast.
SKŁADNIKI:
( keksówka 24×12 )
* MIX IT Universale Schär – 400 g
* jajko L – 4 szt
* cukier drobny – ok. 300 g
* proszek do pieczenia b.g. – 3 łyżeczki
* sól – 1 szczypta
* przyprawa do piernika ( bez dodatku mąki! ) – 2 łyżki
* masło min.82% – 160 g
* mleko – 200 ml
* kakao gorzkie – 4 łyżki
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Jajka ( w całości ) ubijamy z cukrem na puch.
Dodajemy MIX IT Universal Schär , szczyptę soli, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia – krótko ucieramy.
Wlewamy roztopione, schłodzone masło zmieszane z mlekiem oraz kakao – ucieramy krótko na gładką masę.
Wylewamy do blachy ( keksówki 24×12 ) wyłożonej papierem, pieczemy ok. 40 minut w 170C ( do suchego patyczka ).
Oblewamy roztopioną czekoladą i posypujemy posiekanymi Delishios.
Smacznego!
Zapraszam Was na fanpage marki Schär , gdzie możecie na bieżąco śledzić newsy, a także inspirować się dodawanymi, bezglutenowymi przepisami.
Zobaczcie też nowości z oferty!
No Comments