Z bezami jest tak, że albo się je kocha albo nienawidzi.
Jednym cieknie ślinka na myśl o tej nieziemsko słodkiej skorupce wypełnionej lekko klejącym i ciągnącym wnętrzem, a inni wręcz przeciwnie – ściskają zęby na myśl o tej ilości cukru.
Dziś, we współpracy sklepem i palarnią kawy CAVERES.PL,o której pisałam Wam już przy przepisie na najlepsze na świecie Tiramisu ( tutaj ) przygotowałam dla Was przepis na mini Pavlove.
Jak pewnie wiecie Pavlova to deser wywodzący się z Australii, a jego nazwa pochodzi od nazwiska rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej, dla której to pierwszy raz został przygotowany.
Można go przygotowywać na wiele sposób i nie mówię tu absolutnie o dodatkach.
Może być duża, klasyczna, w formie okrągłej bezy.
Może być w formie tortu złożona z piętowych bezowych blatów.
Albo tak jak te moje dzisiejsze – mini pavlove idealne na deser dla każdej osoby osobno, bez potrzeby porcjowania.
Chrupiąca z zewnątrz, klejąca w środku ( czyli idealna! ) wypełniona pysznym kremem czekoladowo-kawowym.
Słodka, a zarazem gorzka, chrupiąca i kremowa … to taki deser, po którym każdy będzie oblizywał się ze smakiem.
Ps. ja do przygotowania kremu użyłam kawy BRAZIL SANTOS ( klik! )
Caveres Brazil Santos wyprodukowana jest z ziaren pochodzących od największego producenta kawy na świecie – Brazylii.
Smak kawy bogaty jest w słodkawy aromat, za sprawą suszenia i przetwarzania na sucho.
Ziarna suszone są jeszcze w owocu, przejmując kompleksowy profil smakowy od miąższu owoców kawy.
Ma delikatny posmak czekolady i orzechów!
I tak jak w przypadku kawy AROMA PIENO możecie już kupić w formie ziarnistej lub mielonej.
Ceny zaczynają się już od 19 zł!
SKŁADNIKI:
( ok.10-12 porcji )
BEZY:
* jajko L – 5 szt
* drobny cukier – 300 g
* sok z cytryny -2 łyżki
* mąka ziemniaczana – 1 łyżka
KREM CZEKOLADOWO-KAWOWY:
* kawa BRASIL SANTOS – 4 łyżki ( zmielonej )
* mascarpone
* czekolada mleczna – 200 g
* cukier puder – do smaku
DODATKOWO:
* czekolada mleczna jako polewa
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
BEZY:
Białka ( najlepiej jak są w temperaturze pokojowej ) ubijamy na niskich obrotach ok. 2 minuty ( aż się spienią ).
Zwiększamy obroty, nie przerywamy bijania, w momencie kiedy są już puszyste dodajemy łyżka po łyżce cukier – uwaga, robimy to bardzo cierpliwie!
Nie wsypujemy całego cukru naraz!
Ubijamy kilka minut aż białka będą sztywne i sterczące.
Dodajemy sok z cytryny i wsypujemy przesianą mąkę ziemniaczaną, ubijamy jeszcze ok. 2 minuty.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy porcje bezy, w połowie robimy wgłębienie, w drugiej połowie sterczące “czubki”
Wkładamy do nagrzanego wcześniej na 150C piekarnika, a następnie po minucie zmniejszamy do 120C.
Pieczemy ok. 60-75 minut.
Suszymy w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
KREM CZEKOLADOWO KAWOWY:
Kawę wcześniej mielimy, zaparzamy bardzo mocny kawowy napar, odcedzamy, studzimy.
Mascarpone ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy kawowy napar i rozpuszczoną, przestudzoną czekoladę.
Miksujemy na gładki krem, mocno chłodzimy.
CAŁOŚĆ:
Gniazdka nadziewamy kremem czekoladowo kawowym, oblewamy rozpuszczoną czekoladą, przekrywamy “kapeluszami”.
Oprószamy kakao i z drobiną kawy.
Zajadamy!
Ps. Tak jak Wam mówiłam ostatnio CAVERES.PL jest palarnią kawy i sklepem internetowym sprzedającym kawę klientom indywidualnym ( czyli mnie i Tobie! ), jak również posiada ofertę biznesową – kawa może znaleźć się w Twoim biurze ( i nie tylko biurze! ).
W ofercie znajduje się kilkanaście rodzajów świeżo wypalanych kaw!
Koniecznie sprawdźcie!
No Comments