MINI PAVLOVA Z KREMEM CZEKOLADOWO-KAWOWYM

Z bezami jest tak, że albo się je kocha albo nienawidzi.

Jednym cieknie ślinka na myśl o tej nieziemsko słodkiej skorupce wypełnionej lekko klejącym i ciągnącym wnętrzem, a inni wręcz przeciwnie – ściskają zęby na myśl o tej ilości cukru.

Dziś, we współpracy sklepem i palarnią kawy CAVERES.PL,o której pisałam Wam już przy przepisie na najlepsze na świecie Tiramisu ( tutaj ) przygotowałam dla Was przepis na mini Pavlove.

Jak pewnie wiecie Pavlova to deser wywodzący się z Australii, a jego nazwa pochodzi od nazwiska rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej, dla której to pierwszy raz został przygotowany.

Można go przygotowywać na wiele sposób i nie mówię tu absolutnie o dodatkach.

Może być duża, klasyczna, w formie okrągłej bezy.

Może być w formie tortu złożona z piętowych bezowych blatów.

Albo tak jak te moje dzisiejsze – mini pavlove idealne na deser dla każdej osoby osobno, bez potrzeby porcjowania.

Chrupiąca z zewnątrz, klejąca w środku ( czyli idealna! ) wypełniona pysznym kremem czekoladowo-kawowym.

Słodka, a zarazem gorzka, chrupiąca i kremowa … to taki deser, po którym każdy będzie oblizywał się ze smakiem.

Ps. ja do przygotowania kremu użyłam kawy BRAZIL SANTOS ( klik! )

Caveres Brazil Santos wyprodukowana jest z ziaren pochodzących od największego producenta kawy na świecie – Brazylii.

Smak kawy bogaty jest w słodkawy aromat, za sprawą suszenia i przetwarzania na sucho.

Ziarna suszone są jeszcze w owocu, przejmując kompleksowy profil smakowy od miąższu owoców kawy.

Ma delikatny posmak czekolady i orzechów!

I tak jak w przypadku kawy AROMA PIENO możecie już kupić w formie ziarnistej lub mielonej.

Ceny zaczynają się już od 19 zł!

SKŁADNIKI:

( ok.10-12 porcji )

BEZY:

* jajko L – 5 szt

* drobny cukier – 300 g

* sok z cytryny -2 łyżki

* mąka ziemniaczana – 1 łyżka

KREM CZEKOLADOWO-KAWOWY:

* kawa BRASIL SANTOS – 4 łyżki ( zmielonej )

* mascarpone

* czekolada mleczna – 200 g

* cukier puder – do smaku

DODATKOWO:

* czekolada mleczna jako polewa

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

BEZY:

Białka ( najlepiej jak są w temperaturze pokojowej ) ubijamy na niskich obrotach ok. 2 minuty ( aż się spienią ).

Zwiększamy obroty, nie przerywamy bijania, w momencie kiedy są już puszyste dodajemy łyżka po łyżce cukier – uwaga, robimy to bardzo cierpliwie!

Nie wsypujemy całego cukru naraz!

Ubijamy kilka minut aż białka będą sztywne i sterczące.

Dodajemy sok z cytryny i wsypujemy przesianą mąkę ziemniaczaną, ubijamy jeszcze ok. 2 minuty.

Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy porcje bezy,  w połowie robimy wgłębienie, w drugiej połowie sterczące “czubki”

Wkładamy do nagrzanego wcześniej na 150C piekarnika, a następnie po minucie zmniejszamy do 120C.

Pieczemy ok. 60-75 minut.

Suszymy w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.

KREM CZEKOLADOWO KAWOWY:

Kawę wcześniej mielimy, zaparzamy bardzo mocny kawowy napar, odcedzamy, studzimy.

Mascarpone ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy kawowy napar i rozpuszczoną, przestudzoną czekoladę.

Miksujemy na gładki krem, mocno chłodzimy.

CAŁOŚĆ:

Gniazdka nadziewamy kremem czekoladowo kawowym, oblewamy rozpuszczoną czekoladą, przekrywamy “kapeluszami”.

Oprószamy kakao i z drobiną kawy.

Zajadamy!

Ps. Tak jak Wam mówiłam ostatnio CAVERES.PL jest palarnią kawy i sklepem internetowym sprzedającym kawę klientom indywidualnym ( czyli mnie i Tobie! ), jak również posiada ofertę biznesową – kawa może znaleźć się w Twoim biurze ( i nie tylko biurze! ).

W ofercie znajduje się kilkanaście rodzajów świeżo wypalanych kaw!

Koniecznie sprawdźcie!

https://caveres.pl/sklep/

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress