Strasznie się cieszę, że przygotowane ostatnio dla Was bezglutenowe bułeczki zrobiły taką furorę!
Dziś dla fanów drożdżowych wypieków mam dziś fantastyczne puszyste drożdżowe bezglutenowe chałki.
Pachnące cynamonem, bo to cynamon właśnie najbardziej chyba kojarzy się z jesiennymi wypiekami.
Są niesamowicie puszyste delikatne, a swoim smakiem i konsystencją bardzo, ale to bardzo przypominają tradycyjne wypieki z glutenem.
Do ich przygotowania użyłam produktu nazwie Mix B – Brot Mix ze swojego ulubionego, bezglutenowego sklepu Schär
Mix B – Brot Mix to bezglutenowa mieszanka do wypieku pieczywa (chlebów, bułek ) i pizzy.
Polecam!
Te cynamonowe bezglutenowe chałki trafiają na listę moich ulubionych bezglutenowych wypieków.
Ps. z tego samego ciasta możecie przygotować okrągłe bułeczki!
Też będzie pysznie!
SKŁADNIKI:
( 8-10 chałek )
* Mix B – Brot-Mix – 500 g
* świeże drożdże- 20 g ( nie zanieczyszczone glutenem )
* ciepłe mleko – 400 ml
* roztopione masło – 50 g ( może być roślinna margaryna )
* jajko – 1 szt
* sól – 1 szczypta
* cukier – 1 łyżka
* cynamon – 1 łyżka
+ jajko do posmarowania
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Do misy przesiewamy Mix C – Brot-Mix.
Dodajemy pokruszone drożdże, roztopione masło, jajko, ciepłe ( nie gorące! ) mleko oraz cukier, cynamon i sól – wszystko razem dokładnie wyrabiamy kilka minut ( ja robię to robotem ) na gładkie, jednolite, elastyczne ciasto.
Formujemy wałki ( delikatnie posypiemy mieszanką do wypieku, gdyby się za bardzo kleiły ), splatamy ozdobne chałki.
Smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem, posypujemy jeszcze odrobiną cynamonu.
Pieczemy ok. 15 minut ( na złoto ) w 170C z termoobiegiem.
Smacznego!
Przepis powstał we współpracy z marką Schär
No Comments