PIZZA NA GRUBYM CIEŚCIE ( NAJLEPSZE CIASTO NA PIZZĘ )

PIZZA – Jedni wolą na grubym cieście ( taką amerykańską ), inni na bardzo cienkim ( prawdziwą włoską ), a jeszcze inni neapolitańską czy rzymską.

Smakoszy i pizz jest wielu, ale ja zdecydowanie należę do tych pierwszych!

Im grubsza i bardziej puszysta, to tym bardziej mi smakuje.

Uwielbiam takie puszyste ciasto, z delikatnym wnętrzem i chrupiącymi rantami.

Do tego ulubione dodatki, fajny ciągnący ser i odpływam!

 

.

Dziś właśnie taki przepis dla Was mam – pyszna, gruba i puszysta pizza ląduje na Waszych stołach!

Dodatki wybierzcie sami, na jakie macie ochotę!

Ps. ZAWSZE się udaje!

 

SKŁADNIKI:

( na 1 pizzę o wielkości ok. 24 cm )

* mąka pszenna – 250 g

* świeże drożdże – 30 g

* ciepła woda – 150 ml

* olej – 40 ml

* sól – 1 szczypta

+ ulubione dodatki

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Mąkę przesiewamy do miski ze szczyptą soli, a drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie ( nie gorącej!!! ) i dodajemy do nich 2 łyżki oleju.

Całość wlewamy do mąki, mieszamy i zarabiamy napowietrzając ciasto.

Wyrobione przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na 15 minut.

Pod tym czasie rozciągamy albo delikatnie wałkujemy, wylepiamy formę i dajemy ulubione dodatki.

Uważajmy, by nie przeciążyć pizzy!

Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180C na 17-20 minut ( z termoobiegiem ).

Smacznego!