PIZZA – Jedni wolą na grubym cieście ( taką amerykańską ), inni na bardzo cienkim ( prawdziwą włoską ), a jeszcze inni neapolitańską czy rzymską.
Smakoszy i pizz jest wielu, ale ja zdecydowanie należę do tych pierwszych!
Im grubsza i bardziej puszysta, to tym bardziej mi smakuje.
Uwielbiam takie puszyste ciasto, z delikatnym wnętrzem i chrupiącymi rantami.
Do tego ulubione dodatki, fajny ciągnący ser i odpływam!
.
Dziś właśnie taki przepis dla Was mam – pyszna, gruba i puszysta pizza ląduje na Waszych stołach!
Dodatki wybierzcie sami, na jakie macie ochotę!
Ps. ZAWSZE się udaje!
SKŁADNIKI:
( na 1 pizzę o wielkości ok. 24 cm )
* mąka pszenna – 250 g
* świeże drożdże – 30 g
* ciepła woda – 150 ml
* olej – 40 ml
* sól – 1 szczypta
+ ulubione dodatki
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Mąkę przesiewamy do miski ze szczyptą soli, a drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie ( nie gorącej!!! ) i dodajemy do nich 2 łyżki oleju.
Całość wlewamy do mąki, mieszamy i zarabiamy napowietrzając ciasto.
Wyrobione przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
Pod tym czasie rozciągamy albo delikatnie wałkujemy, wylepiamy formę i dajemy ulubione dodatki.
Uważajmy, by nie przeciążyć pizzy!
Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180C na 17-20 minut ( z termoobiegiem ).
Smacznego!
36 komentarzy
mala czarna
5 października 2016 at 13:58Najjjjjjjlepszy przepis jak poznalam? supper polecam ?
lasoa
19 października 2016 at 19:50Pieczarki świeże czy duszone?
Ostra na Słodko
19 października 2016 at 20:19Ja zawsze sobie troszkę wcześniej podsmażam z cebulką.
Kasia
25 października 2016 at 10:18Jak przyrzadzasz sos pomidorowy?:)
Ostra na Słodko
25 października 2016 at 10:20Na patelnię oliwa, do tego cebulka + czosnek – przesmażam.
Zalewam pomidorami w puszce wraz z zalewą i duszę aż się rozpadną.
Doprawiam solą, pieprzem, bazylią oregano i koniecznie niewielką ilością cukru pudru – pycha!
Lena
7 stycznia 2017 at 23:08500 ml pomidorów w puszcze wystarczy?
Paweł
26 października 2016 at 15:02Warto pozostawić wyrastanie ciasta w lodówce na 1-2 dni, wyciągnąć na 1h przed pieczeniem uformować w kulkę, po godzinie tylko rozciągnąć nie wyrabiać. Całkiem inny smak i struktura ciasta :)
Kasiss
18 grudnia 2016 at 15:46Ser najlepiej dodać przed końcem pieczenia, aby tylko się rozpuścił, a nie usmażył :)
effffa
15 stycznia 2017 at 16:05kurcze wyszlo mi płaskie jak deska co robię źle?
Ostra na Słodko
15 stycznia 2017 at 16:07Jeśli robiłaś DOKŁADNIE ja w przepisie i nie zamieniłaś ŻĄNEGO ze składników to nie powinno wyjść płaskie – wrecz przeciwnie , szybko robi się “grubaśne”
Joanna
27 stycznia 2017 at 10:54Czy drożdże po rozpuszczenia w wodzie mają “urosnac” zanim wlejemy je do mąki czy tylko rozpuścić i od razu wlewamy nie czamy az urosna?
Ania
8 lutego 2017 at 22:00Ciasto pyszne! Po wypróbowaniu wielu różnych przepisów na pizzę, ten zawladnal moim sercem. Szybko i latwo się wyrabia. Nie trzeba czekać aż urośnie. Smakuje bosko:) dzięki!
Henryka
6 czerwca 2017 at 12:08Właśnie zrobiłam i zdegustowałam. Pyszne, pięknie wyrośnięte ciasto. Dziękuję za przepis i pozdrawiam.
Julita
15 lutego 2018 at 15:24Niestety dałam się przekonać. Często robię pizzę domową i akurat dziś coś mi strzeliło do głowy żeby sprawdzić nowy przepis. Masakra. Najgorsze ciasto jakie w życiu mi wyszło. Urosło oczywiście, w smaku jest smaczne, ale blade jest od spodu jak kajzerka i w ogóle się nie przypiekło z brzegów. Wszystko zrobione w 100% jak w przepisie. Robiłam akurat od razu 3 szt. Przy 2 zostawiłam nawet dłużej żeby sprawdzić czy po 20 min. ciasto zmieni kolor. Żadnych zmian. Składniki spieczone na wiór, ciasto miękkie, upieczone jak bułeczka, ale blade i suche na zewnątrz. Przy 3 posmarowałam od spodu dodatkowo olejem żeby ciasto miało w czym złapać chrupkość. Nic to nie dało. Kompletna wtopa :( Odporne na przypiekanie. Domyślam się, że innym wychodzi inaczej. U mnie się nie sprawdziło. Pozdrawiam serdecznie.
Ostra na Słodko
15 lutego 2018 at 15:28A no to mnie zaskoczyłaś, bo to pierwsza negatywna opinia na temat tego ciasta .
Wręcz przeciwnie – wszyscy byli zadowoleni a ja sama nawet dziś robiłam tą pizzę ( pokazałam nawet dzis na Instagraie ) .
Szkoda , że nie wyszło i nie smakowało, ale uważam , że to nie wina ciasta, a wina zbyt mocnego pieczenia.
Ciasto nie miało chyba możliwości się upiec na rumiano, a składniki przypiekały.
Ja je uwielbiam :))))
Kasia
2 marca 2018 at 13:13Najlepszy przepis Ever!!!!!! Mega grube! Jak komuś nie wyszło to na pewno nie wina przepisu :) !
Polly
2 czerwca 2018 at 15:50Również mi nie urósło :(
Może jednak nie ma tu szczegółów w przepisie.
Tylko 2 łyżki oleju i koniec ?
Po wymieszaniu drożdże mają rosnac?
Szkoda….
Ostra na Słodko
2 czerwca 2018 at 16:08Przepis jest 100% dobry, sprawdzony, wielokrotnie wykonany.
Proporcje również są IDEALNE.
Może problemem u Ciebie były nieświeże drożdże?
Dorota
29 czerwca 2018 at 11:53Zrobilam wczoraj z podwojnej porcji na duza blache wyszlo na okolo 2-3cm wszystkim smakowalo. Prosty wrecz najprostszy przepis. A i ja nie czekalam az wyrosnie tylko wstawilam do zimnego piekarnika i roslo wraz z nagrzewaniem sie piekarnika. Tez fajny sposob bo i tak wyrosnie a nie trzeba czekac tych kilkunastu minut :-) Polecam
Anonim
31 grudnia 2018 at 15:07a mi wyszła super mega przepis dzieki
pozdrawiam i życzę Szczęśliwego Nowego roku
Martyna
5 lutego 2019 at 00:16Pierwsza pizza z przepisu dokładnie jak wyżej, wyszła blada i raczej bez smaku.
Kolejnym razem dodałam 1,5 łyżeczki soli i 2 łyżki cukru. I teraz jest to mój przepis idealny.
Do wody, w której rozpuszczone są drożdże, dosypuję cukier i sól aby się rozpuściły.
I taką recepturę stosuję już od 10 pizz i za każdym razem idealnie wyrasta, rumieni się i smakuje.
Ostra na Słodko
5 lutego 2019 at 08:38Super! Bardzo cenie sobie takie wskazówki – dziękuję :))))
Karolina
1 maja 2019 at 09:07Pierwszy raz w życiu robilam pizzę z tego przepisu, ciasto wyszło przepyszne puszyste grube ale bardzo lekkie ! Ja podwoiłam składniki i dałam na całą blachę wszystko ładnie się dopieklo ;) polecam !!!
Ostra na Słodko
1 maja 2019 at 09:09Super! Cudownie to słyszeć! Mam nadzieję, że przepis zagości na stałe! :)))
Anonim
20 marca 2020 at 21:46Najlepsze ciasto ever! Rośnie błyskawicznie, a po upieczeniu jest puszyste i mięciutkie! PYCHA!
💙
Ostra na Słodko
21 marca 2020 at 08:26Cudownie to czytać!!!
Michał
27 kwietnia 2020 at 18:56Czy mogą byc suche drożdże?
Sylwia
7 maja 2020 at 19:06Pyszna😊dodałam większą “szczyptę “soli i cukru do drożdży. Rewelacyjne ciasto będę wracać do przepisu,dziękuję.
Poszukiwaczka
10 października 2020 at 19:48Po kilkuletnich poszukiwaniach dobrego przepisu na ciasto do pizzy wkoncu znalazłam wyszło za pierwszym razem ! Pięknie urosło :D dzięki
Oli
23 listopada 2020 at 22:33Mi również się udalo. Fajnie wyroslo. Puszyste
iwona
2 grudnia 2020 at 13:38Kurczę.. w przepisie jest 40 ml oleju.. a w opisie 2 łyżki stołowe.. Wlałam dwie stołowe łyżki do miski, która stała na wadze,a tam wynik – 14m… no i jestem w kropce.. Ile tego oleju dać: 2 stołowe łyżki, czy 40 ml..?
pozdrowienia dla wszystkich smakoszy pizzy! :)
Blazej
9 kwietnia 2021 at 12:48Chciałem zrobić podwójna porcje. Ciasto się lepi jak szalone. Trzeba podsypywac cały czas mąką. Co się nadenerwowałem to moje :/
Ostra na Słodko
9 kwietnia 2021 at 12:49Dobrze wyrobione ciasto nie powinno się lepić ( tylko odrobinę ).
Musi być dłużej wyrabiane i wtedy absolutnie nie trzeba podsypywać dużą ilością mąki – sprawdzone wielokrotnie przeze mnie czytelników :)
Ola
20 czerwca 2021 at 23:41A jak z olejem? 40 ml czy dwie łyżki?
Ostra na Słodko
23 czerwca 2021 at 09:202 duże lyżki – wychodzi 40 ml ( jeśli ma Pani mniejsze to działajmy mililitrami )
isia666
19 lutego 2023 at 15:15Najlepszy przepis na grube ciasto. Pizza wychodzi gruba pulchną j mięciutka. Nawet po zamrożeniu i rozmrożeniu pizza jest wspaniała. Pozdrawiam autorkę bloga. Same pyszności.