PIZZA NA GRUBYM CIEŚCIE ( NAJLEPSZE CIASTO NA PIZZĘ )

PIZZA – Jedni wolą na grubym cieście ( taką amerykańską ), inni na bardzo cienkim ( prawdziwą włoską ), a jeszcze inni neapolitańską czy rzymską.

Smakoszy i pizz jest wielu, ale ja zdecydowanie należę do tych pierwszych!

Im grubsza i bardziej puszysta, to tym bardziej mi smakuje.

Uwielbiam takie puszyste ciasto, z delikatnym wnętrzem i chrupiącymi rantami.

Do tego ulubione dodatki, fajny ciągnący ser i odpływam!

 

.

Dziś właśnie taki przepis dla Was mam – pyszna, gruba i puszysta pizza ląduje na Waszych stołach!

Dodatki wybierzcie sami, na jakie macie ochotę!

Ps. ZAWSZE się udaje!

 

SKŁADNIKI:

( na 1 pizzę o wielkości ok. 24 cm )

* mąka pszenna – 250 g

* świeże drożdże – 30 g

* ciepła woda – 150 ml

* olej – 40 ml

* sól – 1 szczypta

+ ulubione dodatki

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Mąkę przesiewamy do miski ze szczyptą soli, a drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie ( nie gorącej!!! ) i dodajemy do nich 2 łyżki oleju.

Całość wlewamy do mąki, mieszamy i zarabiamy napowietrzając ciasto.

Wyrobione przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na 15 minut.

Pod tym czasie rozciągamy albo delikatnie wałkujemy, wylepiamy formę i dajemy ulubione dodatki.

Uważajmy, by nie przeciążyć pizzy!

Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180C na 17-20 minut ( z termoobiegiem ).

Smacznego!

You Might Also Like

36 komentarzy

  • Reply
    mala czarna
    5 października 2016 at 13:58

    Najjjjjjjlepszy przepis jak poznalam? supper polecam ?

  • Reply
    lasoa
    19 października 2016 at 19:50

    Pieczarki świeże czy duszone?

    • Reply
      Ostra na Słodko
      19 października 2016 at 20:19

      Ja zawsze sobie troszkę wcześniej podsmażam z cebulką.

  • Reply
    Kasia
    25 października 2016 at 10:18

    Jak przyrzadzasz sos pomidorowy?:)

    • Reply
      Ostra na Słodko
      25 października 2016 at 10:20

      Na patelnię oliwa, do tego cebulka + czosnek – przesmażam.
      Zalewam pomidorami w puszce wraz z zalewą i duszę aż się rozpadną.
      Doprawiam solą, pieprzem, bazylią oregano i koniecznie niewielką ilością cukru pudru – pycha!

      • Reply
        Lena
        7 stycznia 2017 at 23:08

        500 ml pomidorów w puszcze wystarczy?

  • Reply
    Paweł
    26 października 2016 at 15:02

    Warto pozostawić wyrastanie ciasta w lodówce na 1-2 dni, wyciągnąć na 1h przed pieczeniem uformować w kulkę, po godzinie tylko rozciągnąć nie wyrabiać. Całkiem inny smak i struktura ciasta :)

  • Reply
    Kasiss
    18 grudnia 2016 at 15:46

    Ser najlepiej dodać przed końcem pieczenia, aby tylko się rozpuścił, a nie usmażył :)

  • Reply
    effffa
    15 stycznia 2017 at 16:05

    kurcze wyszlo mi płaskie jak deska co robię źle?

    • Reply
      Ostra na Słodko
      15 stycznia 2017 at 16:07

      Jeśli robiłaś DOKŁADNIE ja w przepisie i nie zamieniłaś ŻĄNEGO ze składników to nie powinno wyjść płaskie – wrecz przeciwnie , szybko robi się „grubaśne”

  • Reply
    Joanna
    27 stycznia 2017 at 10:54

    Czy drożdże po rozpuszczenia w wodzie mają „urosnac” zanim wlejemy je do mąki czy tylko rozpuścić i od razu wlewamy nie czamy az urosna?

  • Reply
    Ania
    8 lutego 2017 at 22:00

    Ciasto pyszne! Po wypróbowaniu wielu różnych przepisów na pizzę, ten zawladnal moim sercem. Szybko i latwo się wyrabia. Nie trzeba czekać aż urośnie. Smakuje bosko:) dzięki!

  • Reply
    Henryka
    6 czerwca 2017 at 12:08

    Właśnie zrobiłam i zdegustowałam. Pyszne, pięknie wyrośnięte ciasto. Dziękuję za przepis i pozdrawiam.

  • Reply
    Julita
    15 lutego 2018 at 15:24

    Niestety dałam się przekonać. Często robię pizzę domową i akurat dziś coś mi strzeliło do głowy żeby sprawdzić nowy przepis. Masakra. Najgorsze ciasto jakie w życiu mi wyszło. Urosło oczywiście, w smaku jest smaczne, ale blade jest od spodu jak kajzerka i w ogóle się nie przypiekło z brzegów. Wszystko zrobione w 100% jak w przepisie. Robiłam akurat od razu 3 szt. Przy 2 zostawiłam nawet dłużej żeby sprawdzić czy po 20 min. ciasto zmieni kolor. Żadnych zmian. Składniki spieczone na wiór, ciasto miękkie, upieczone jak bułeczka, ale blade i suche na zewnątrz. Przy 3 posmarowałam od spodu dodatkowo olejem żeby ciasto miało w czym złapać chrupkość. Nic to nie dało. Kompletna wtopa :( Odporne na przypiekanie. Domyślam się, że innym wychodzi inaczej. U mnie się nie sprawdziło. Pozdrawiam serdecznie.

    • Reply
      Ostra na Słodko
      15 lutego 2018 at 15:28

      A no to mnie zaskoczyłaś, bo to pierwsza negatywna opinia na temat tego ciasta .
      Wręcz przeciwnie – wszyscy byli zadowoleni a ja sama nawet dziś robiłam tą pizzę ( pokazałam nawet dzis na Instagraie ) .
      Szkoda , że nie wyszło i nie smakowało, ale uważam , że to nie wina ciasta, a wina zbyt mocnego pieczenia.
      Ciasto nie miało chyba możliwości się upiec na rumiano, a składniki przypiekały.
      Ja je uwielbiam :))))

  • Reply
    Kasia
    2 marca 2018 at 13:13

    Najlepszy przepis Ever!!!!!! Mega grube! Jak komuś nie wyszło to na pewno nie wina przepisu :) !

  • Reply
    Polly
    2 czerwca 2018 at 15:50

    Również mi nie urósło :(

    Może jednak nie ma tu szczegółów w przepisie.

    Tylko 2 łyżki oleju i koniec ?
    Po wymieszaniu drożdże mają rosnac?

    Szkoda….

    • Reply
      Ostra na Słodko
      2 czerwca 2018 at 16:08

      Przepis jest 100% dobry, sprawdzony, wielokrotnie wykonany.
      Proporcje również są IDEALNE.
      Może problemem u Ciebie były nieświeże drożdże?

  • Reply
    Dorota
    29 czerwca 2018 at 11:53

    Zrobilam wczoraj z podwojnej porcji na duza blache wyszlo na okolo 2-3cm wszystkim smakowalo. Prosty wrecz najprostszy przepis. A i ja nie czekalam az wyrosnie tylko wstawilam do zimnego piekarnika i roslo wraz z nagrzewaniem sie piekarnika. Tez fajny sposob bo i tak wyrosnie a nie trzeba czekac tych kilkunastu minut :-) Polecam

  • Reply
    Anonim
    31 grudnia 2018 at 15:07

    a mi wyszła super mega przepis dzieki
    pozdrawiam i życzę Szczęśliwego Nowego roku

  • Reply
    Martyna
    5 lutego 2019 at 00:16

    Pierwsza pizza z przepisu dokładnie jak wyżej, wyszła blada i raczej bez smaku.
    Kolejnym razem dodałam 1,5 łyżeczki soli i 2 łyżki cukru. I teraz jest to mój przepis idealny.
    Do wody, w której rozpuszczone są drożdże, dosypuję cukier i sól aby się rozpuściły.
    I taką recepturę stosuję już od 10 pizz i za każdym razem idealnie wyrasta, rumieni się i smakuje.

    • Reply
      Ostra na Słodko
      5 lutego 2019 at 08:38

      Super! Bardzo cenie sobie takie wskazówki – dziękuję :))))

  • Reply
    Karolina
    1 maja 2019 at 09:07

    Pierwszy raz w życiu robilam pizzę z tego przepisu, ciasto wyszło przepyszne puszyste grube ale bardzo lekkie ! Ja podwoiłam składniki i dałam na całą blachę wszystko ładnie się dopieklo ;) polecam !!!

    • Reply
      Ostra na Słodko
      1 maja 2019 at 09:09

      Super! Cudownie to słyszeć! Mam nadzieję, że przepis zagości na stałe! :)))

  • Reply
    Anonim
    20 marca 2020 at 21:46

    Najlepsze ciasto ever! Rośnie błyskawicznie, a po upieczeniu jest puszyste i mięciutkie! PYCHA!
    💙

  • Reply
    Michał
    27 kwietnia 2020 at 18:56

    Czy mogą byc suche drożdże?

  • Reply
    Sylwia
    7 maja 2020 at 19:06

    Pyszna😊dodałam większą „szczyptę „soli i cukru do drożdży. Rewelacyjne ciasto będę wracać do przepisu,dziękuję.

  • Reply
    Poszukiwaczka
    10 października 2020 at 19:48

    Po kilkuletnich poszukiwaniach dobrego przepisu na ciasto do pizzy wkoncu znalazłam wyszło za pierwszym razem ! Pięknie urosło :D dzięki

  • Reply
    Oli
    23 listopada 2020 at 22:33

    Mi również się udalo. Fajnie wyroslo. Puszyste

  • Reply
    iwona
    2 grudnia 2020 at 13:38

    Kurczę.. w przepisie jest 40 ml oleju.. a w opisie 2 łyżki stołowe.. Wlałam dwie stołowe łyżki do miski, która stała na wadze,a tam wynik – 14m… no i jestem w kropce.. Ile tego oleju dać: 2 stołowe łyżki, czy 40 ml..?

    pozdrowienia dla wszystkich smakoszy pizzy! :)

  • Reply
    Blazej
    9 kwietnia 2021 at 12:48

    Chciałem zrobić podwójna porcje. Ciasto się lepi jak szalone. Trzeba podsypywac cały czas mąką. Co się nadenerwowałem to moje :/

    • Reply
      Ostra na Słodko
      9 kwietnia 2021 at 12:49

      Dobrze wyrobione ciasto nie powinno się lepić ( tylko odrobinę ).
      Musi być dłużej wyrabiane i wtedy absolutnie nie trzeba podsypywać dużą ilością mąki – sprawdzone wielokrotnie przeze mnie czytelników :)

  • Reply
    Ola
    20 czerwca 2021 at 23:41

    A jak z olejem? 40 ml czy dwie łyżki?

    • Reply
      Ostra na Słodko
      23 czerwca 2021 at 09:20

      2 duże lyżki – wychodzi 40 ml ( jeśli ma Pani mniejsze to działajmy mililitrami )

  • Reply
    isia666
    19 lutego 2023 at 15:15

    Najlepszy przepis na grube ciasto. Pizza wychodzi gruba pulchną j mięciutka. Nawet po zamrożeniu i rozmrożeniu pizza jest wspaniała. Pozdrawiam autorkę bloga. Same pyszności.

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress