PIZZA – Jedni wolą na grubym cieście ( taką amerykańską ), inni na bardzo cienkim ( prawdziwą włoską ), a jeszcze inni neapolitańską czy rzymską.
Smakoszy i pizz jest wielu, ale ja zdecydowanie należę do tych pierwszych!
Im grubsza i bardziej puszysta, to tym bardziej mi smakuje.

Uwielbiam takie puszyste ciasto, z delikatnym wnętrzem i chrupiącymi rantami.
Do tego ulubione dodatki, fajny ciągnący ser i odpływam!
.
Dziś właśnie taki przepis dla Was mam – pyszna, gruba i puszysta pizza ląduje na Waszych stołach!
Dodatki wybierzcie sami, na jakie macie ochotę!
Ps. ZAWSZE się udaje!

SKŁADNIKI:
( na 1 pizzę o wielkości ok. 24 cm )
* mąka pszenna – 250 g
* świeże drożdże – 30 g
* ciepła woda – 150 ml
* olej – 40 ml
* sól – 1 szczypta
+ ulubione dodatki
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Mąkę przesiewamy do miski ze szczyptą soli, a drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie ( nie gorącej!!! ) i dodajemy do nich 2 łyżki oleju.
Całość wlewamy do mąki, mieszamy i zarabiamy napowietrzając ciasto.
Wyrobione przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
Pod tym czasie rozciągamy albo delikatnie wałkujemy, wylepiamy formę i dajemy ulubione dodatki.
Uważajmy, by nie przeciążyć pizzy!
Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180C na 17-20 minut ( z termoobiegiem ).
Smacznego!

