Tak tak – kasza jaglana w ostatnim czasie totalnie zawładnęła moją kuchnią, a co za tym idzie – moim żołądkiem!
No i dobrze, bo jak wszyscy wiemy kasza jaglana odpowiednio przyrządzona jest nie tylko niesamowicie smaczna, ale i zdrowa.
Zawiera mnóstwo cennych witamin i minerałów potrzebnych dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.
A przy tym – jest lekko strawna i polecana osobom będącym na diecie.
Dziś mam dla Was przepis na naleśniki.
Naleśniki z kaszy jaglanej – uniwersalne w smaku, delikatne, i takie które można podawać z przeróżnymi, ulubionymi dodatkami.
Świetnie smakują na słodko – z dżemem, nutellą, kremem czekoladowym, cukrem pudrem …. na wytrawnie – z mięsem, warzywami, sosem … albo na słono – zapiekane w ulubionym serem.
Lekkie, smaczne, szybkie!
Koniecznie wypróbujcie!
Idealny pomysł zarówno na leniwe śniadanie, jak i obiad.
Polecam!
SKŁADNIKI:
* kasza jaglana ( ugotowana ) – 1 pełna szkl
* mleko ryżowe – ok.3/4 szkl
* mąka kukurydziana – 3 łyżki
* jajko – 1 szt
* olej kokosowy ( inny tłuszcz ) do smażenia
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
wypłukaną kasze jaglaną gotujemy w lekko osolonej wodzie, studzimy, a następnie miksujemy z mlekiem, mąką, jajkiem oraz odrobiną oleju.
Smażmy na złoto na mocno rozgrzanej i odrobinę natłuszczonej patelni.
Smacznego!
7 komentarzy
leeloo85
23 listopada 2015 at 11:48czy zamiast ryżowego może być kokosowe mleko?
Ostra na Słodko
23 listopada 2015 at 16:42Może :)))
ewel
4 grudnia 2015 at 23:48A czy ugotowaną kaszę powinno się wcześniej zblendować na gładką masę?:)
Ma być szklanka juz ugotowanej kaszy, czy szklanka suchej, którą następnie ugotować?:)
ewel
4 grudnia 2015 at 23:50A czy kaszę należy wcześniej zblendować na gładką masę?:)
I ma być szklanka juz ugotowanej kaszy, czy szklanka suchej, którą następnie ugotować?:)
Ostra na Słodko
5 grudnia 2015 at 07:59W przepisie jest napisane, że ma być 1 szklanka ugotowanej kaszy.
Kaszę należy zblendować na papkę, nie musi być idealnie gładka :)
Martyna
19 września 2016 at 09:30Czy mogę smaźyc na suchej patelni,a tłuszcz dodać do ciasta? Jeśli tak, ile łyźek powinnam wlać?
Ostra na Słodko
19 września 2016 at 09:44Tak robię w przypadku tradycyjnych naleśników. Te małą zdecydowanie inną konsystencję i lepiej smarować patelnię przed każdym naleśnikiem :)