Niesamowicie cieszy mnie to, że piszecie wiadomości o komentarze o tym, co chcecie, by pojawiło się na blogu!
Każda Wasza uwaga i prośba jest dla mnie na wagę złota i obiecuję, że w miarę możliwości postaram się każdą spełnić!
Ostatnio część z Was prosiła o przepisy na bezglutenowe pieczywo!
A więc do dzieła!
Z pomocą produktów ze swojego ulubionego, bezglutenowego sklepu Schär i produktu o nazwie Mix B – Brot Mix przygotowałam przepyszne, mlecze bułeczki.
Mix B – Brot Mix to bezglutenowa mieszanka do wypieku pieczywa (chlebów, bułek ) i pizzy.
Wyszły delikatne, lekkie, mięciutkie.
Idealne zarówno solo, na ciepło prosto z piekarnika, jak i ze słodkim dżemem domowej roboty, ulubionym kremem czekoladowym albo wędlinami i serem.
Są przepyszne, robi się je błyskawicznie i na długo pozostają świeże!
Spróbujcie!
SKŁADNIKI:
( 20 bułeczek )
* Mix B – Brot-Mix – 500 g
* świeże drożdże- 15 g ( nie zanieczyszczone glutenem )
* ciepłe mleko – 400 ml
* roztopione masło – 50 g ( może być roślinna margaryna )
* jajko – 1 szt
* sól – 1 szczypta
* cukier – 1 łyżka
+ jajko do posmarowania
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Do misy przesiewamy Mix C – Brot-Mix.
Dodajemy pokruszone drożdże, roztopione masło, jajko, ciepłe ( nie gorące! ) mleko oraz cukier i sól – wszystko razem dokladnie wyrabiamy kilka minut ( ja robię to robotem ) na gładkie, jednolite, elastyczne ciasto.
Formujemy małe bułeczki, smarujemy roztrzepanym jajkiem, i układamy na blasze do podrośnięcia.
Pieczemy ok. 10-15 minut ( na złoto ) w 160C z termoobiegiem.
Smacznego!
Jeśli szukacie bezglutenowych produktów zaglądnijcie na stronę producenta – czeka na Was naprawdę szeroki wybór!
No Comments