Lubicie ciasto marchewkowe?
Ja bardzo!
Zarówno takie “solo” prosto z piekarnika, jak i oblewane czekoladą albo przekładane pysznym kremem mascarpone.
Dziś przygotowałam dla Was coś specjalnego!
Ciasto wyszło tak pyszne, że zniknęło u mnie zaraz po zdjęciach!
Każdy ( serio! ) dobierał sobie dokładkę!
Jest fantastycznie puszyste i delikatne, a nadziewane gruszki dodają mu niezwykłego smaku i niespotykanego wyglądu!
Gorąco polecam!
SKŁADNIKI:
( tortownica 24cm )
* starta marchew – 2 szkl
* mąka pszenna – 1,5 szkl
* duże jajka – 3 szt
* olej – 1 szkl
* cukier – 1 szkl
* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
* soda – 1 łyżeczka
* cynamon – 1 czubata łyżeczka
* przyprawa do piernika – 1 szczypta
* cukier waniliowy – 1 łyżka
* sól – 1 szczypta
DODATKOWO:
* gruszki – 2 szt
* mix: suszone morele, żurawina, orzechy
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Marchewkę ścieramy na małych oczkach.
Jajka ubijamy z cukrami przez ok. 3 minuty, po czym powoli wlewamy olej.
Dodajemy mąkę przesianą z solą, proszkiem, sodą , cynamonem i przyprawą do piernika – cały czas miksujemy.
Wrzucamy marchewkę i dokładnie mieszamy.
Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, układamy wydrążone gruszki.
Smacznego!
2 komentarze
Agnieszka
28 sierpnia 2018 at 23:43Czy gruszki kroimy na pół? Czy na więcej cząstek?
Ostra na Słodko
29 sierpnia 2018 at 06:53Wystarczy na pół. Możesz też pokoić na ósemki i ułożyć obok siebie i nie nadziewać. Będzie pysznie!