Jak wiecie uwielbiam naleśniki – wszelkiego rodzaju!
Nie ważne czy to na słodko, czy ostro czy nawet słono – naleśniki przynajmniej raz w tygodniu muszą u mnie być!
Dziś mam dla Was przepis na jedne z tych ulubionych – królują w nich orzechy włoskie, słodki karmel i biały ser.
Taka słodka rozpusta, na którą warto się skusić i dla której warto zgrzeszyć!
Są idealnym pomysłem na słodki obiad albo np. przyjęcie dla dzieci!
Koniecznie spróbujcie!
SKŁADNIKI:
NALEŚNIKI:
* mąka pszenna – 1 szkl
* duże jajko – 1 szt
* mleko 3,2% – 2 szkl
* olej rzepakowy – 4 łyżki
* sól
NADZIENIE:
* ser bały tłusty – 350 g
* żółtko – 2 szt
* cukier – do smaku
* orzechy włoskie – ok. 50 g
SOS KARMELOWY:
* cukier drobny – 4 łyżki
* masło – 1 czubata łyżka
* śmietana 30% słodka – ok. 0,5 szkl
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Ciasto na naleśniki dokładnie ze sobą mieszamy , odstawiamy na ok. 10 minut, smażymy 4 duże naleśniki.
Ser biały ucieramy z żółtkami i cukrem, dodajemy 3/4 podprażonych orzechów włoskich ( posiekanych ) i wszystko mieszamy. Smarujemy naleśniki po całości, zamykamy w koperty.
na patelni rozsypujemy cukier ( po całości ) , roztapiamy, wrzucamy masło i energicznie mieszamy.
Zalewamy śmietaną i gotujemy na kremowy sos, dodajemy szczyptę soli i resztę podprażonych , posiekanych orzechów.
Polewamy naleśniki i zajadamy!
Smacznego!
Ps. tym razem zakupy zrobiłam w sklepie internetowym Frisco.pl – spisał się na medal!
Zakupy zostały dostarczone błyskawicznie, paczka zapakowana i zabezpieczona rewelacyjnie, a wybór towaru przyprawia o zawrót głowy!
Oprócz rzeczy spożywczych na sklepowych półkach Frisco.pl jest też chemia, kosmetyki czy produkty dla zwierząt.
Koniecznie zaglądnijcie i wybierzcie coś dla siebie – oszczędzicie nie tylko pieniądze, ale i czas, który możecie poświęcić na przygotowanie czegoś pysznego!
3 komentarze
Justyna
23 listopada 2017 at 09:39Pyszne! Ten blog to prawdziwy cud świata
Magda
14 września 2021 at 13:22Przepyszne! Nigdy nie myślałam, że dodanie żółtek do sera białego może tak poprawić smak. Ja wyparzyłam jajka przed dodaniem ich do sera, ale zastanawiam się czy jest to konieczne?
Marzynia
25 lipca 2023 at 00:41To musi być wielka pyszność!