Będąc u Pawła Gałeckiego w Lublinie, w restauracji Piano, w które pracuje miałam okazję nie tylko spróbować Jego pysznego dania przygotowanego specjalnie dla mnie, ale też popatrzenia kilku kulinarnych tricków, które stosuje Paweł i Jego współpracownicy w profesjonalnej kuchni!
TRICK 1
Wiecie, że trzymanie drewnianej łyżki nad garnkiem z gotującym się makaronem nie pozwoli mu wykipieć?!
TRICK 2
Albo, że do gotującego makaronu absolutnie nie dodajemy oliwy jak to się robi w wielu domach – sprawi to, że makaron znacznie lepiej będzie później chłonął sos!
TRICK 3
A jak do pojemniczka na cukier włożysz kilka pianek jojo to co się stanie? Cukier nie będzie się brylił!
TRICK 4
A co z krojeniem cebuli? Natrzyj deskę octem winnym! Żadna łza nie popłynie!
TRICK 5
Do krojenia delikatnych produktów takich jak np. mozzarella używaj nici dentystycznej – pięknie i równo pokroi produkt.
TRICK 6
No i pewnie wiesz, że świeże jajko opadnie na dno wody, a nie świeże będzie się na niej unosić?!
Fajnie tak móc podpatrzeć profesjonalnych kucharzy przy pracy!
Niby takie proste rzeczy, a o wielu z nich nie miałam pojęcia!
Jak coś jeszcze popatrzę – to dam znać!
A tymczasem jeszcze raz zapraszam do oglądania zdjęć z mojej wizyty u Pawła – świetnie się bawiliśmy!
LINK
Ps. a jakie sztuczki zastosuje Paweł w Mediolanie na PASTA WORLD CHAMPIONSHIP 2018?
Przekonamy się już niebawem!
Wpis powstał we współpracy z marką BARILLA
No Comments