Trdelnik jest tradycyjnym ciastem pochodzącym ze Słowacji, z miasta Skalica.
Wykonany z walcowatego ciasta, które tradycyjnie owija się wokół kija, a następnie grilluje i obsypuje cukrem i cynamonem.
Historia mówi, że sprowadził go na Słowację w XVIII wieku węgierski generał József Gvadányi, a dokładniej jeszcze, stało się to za sprawą jego kucharza, który pochodził z Transylwanii.
Rumuńskim i bułgarskim odpowiednikiem Trdelnika jest Kürtőskalács lub kürtős kalács i oznacza “ciastko z paleniska”.
Zwane są również ciastem kominowym, gdyż po zdjęciu z wałka mocno parują, wręcz bucha z nich para!
Świeżutkie Trdelniki są miękkie i bardzo delikatne w środku, a chrupiące z zewnątrz.
Niesamowicie pachną cynamonem!
Możecie je dodatkowo obsypać posiekanymi orzechami, migdałami … albo po upieczeniu oblać pyszną mleczną czekoladą ;)
Polecam!
Warto spróbować!
SKŁADNIKI:
* mąka pszenna – 300 g
* mleko – 120 ml
* świeże drożdże – 20 g
* cukier – 2 łyżki
* jajko – 1 szt
* roztopione masło – 35 g
* sól – 1 szczypta
DODATKOWO:
* roztopione masło do posmarowania
* cukier + cynamon + bakalie
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Letnie mleko mieszamy z drożdżami oraz cukrem – odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
Pozostałe składniki ( oprócz masła ) mieszamy ze sobą, dodajemy wyrośnięte drożdże , a na koniec roztopione masło – wszystko razem bardzo dokładnie wyrabiamy.
( Ciasto jest klejące – takie ma być ).
Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 60 minut.
Po wyrośnięciu wałkujemy i tniemy na ok. 4 cm paski.
Każdy pasek owijamy wokół butelki ( np. po oranżadzie , bez naklejki ).
Całość smarujemy roztopionym masłem i obtaczamy w cukrze wymieszanym z cynamonem ( + ew. bakaliami ).
Wkładamy pionowo do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 12-15 minut.
I gotowe!
Smacznego!
No Comments