KARPATKA IDEALNA

Wreszcie! Wreszcie! Wreszcie doczekała się rodzina i blog się doczekał!

Wymarzona przez wszystkich KARPATKA IDEALNA!

Już nawet nie będę liczyć od jak dawna „chodziła” za wszystkimi!

Od kiedy poznałam Łukasza była również i Jego marzeniem!

A jak wiecie – marzenia uwielbiam spełniać!

 W ramach cyklu NA SŁODKO ZE SWEET DECOR przygotowałam przepis na KARPATKĘ IDEALNĄ!

Zrobioną z przepisu mojej ukochanej babci – sprawdzony od lat!

Przekazywany z pokolenia na pokolenie.

Niesamowicie pokarbowane ciasto ptysiowe przełożone obłędnym kremem budyniowym wręcz rozpływa się w ustach zachwycając nasze kubki smakowe.

Krem budyniowy jest moim ulubionym kremem, który z przyjemnością wykorzystuję nie tylko do karpatki. Jest to prawdziwy, domowy krem budyniowy, nie z budyniu z proszku – i tylko taki polecam!

Ps. do przygotowania karpatki użyłam rantu cukierniczego o wielkości 25×25 cm i wysokości 10 cm – TEGO!

W przypadku wysokich ciast sprawdza się znakomicie!

Ciasto jest idealnie równe, nie rozjeżdża się na boki, jak w przypadku klasycznych blach i łatwo je wyciągnąć.

Idealna forma na karpatkę?

Zdecydowanie TAK!

Świetnie do kremu sprawdzi się również moja ukochana pasta cukiernicza Pasta waniliowa – wystarczy odrobina, by nadać masom i kremom bajeczny smak!

     Pasta cukiernicza - Waniliowa z ziarenkami 250g

Pamiętajcie, że wpisując w koszyku zakupowym na https://www.sweetdecor.pl/ kod: SYLWIA2021 odejmie Wam 5% od całych zakupów!

SKŁADNIKI:

KREM BUDYNIOWY:

* mąka ziemniaczana ( bardzo czubata ) – 1 łyżka

* mąka pszenna ( bardzo czubata ) – 1 łyżka

* cukier – 5 łyżek

* żółtko L – 1 szt

* wanilia ( ziarna, esencja) – do smaku

* dobrej jakości masło – 250 g

CIASTO:

* woda – 375 ml = 1,5 szkl

* mąka pszenna – 1,5 szkl

* masło – 200 g

* jajka – 8 szt

* sól – 1 szczypta

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

( rant 25×25 )

CIASTO:

Do garnka wlewamy wodę, dodajemy sól. Podgrzewamy.

Dodajemy masło.

Kiedy masło się roztopi i masa zacznie się gotować, zmniejszamy płomień i dodajemy mąkę.

Mieszamy energicznie, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek.

Do wystudzonego ciasta dodajemy kolejno po jednym jajku.

Za każdym razem miksujemy do połączenia.

Dzielimy na 2 części, wykładamy na papier, robimy fale.

Pieczemy w rancie ( można w 2 rantach ” na raz” lub kolejno ).

Wstawiamy do bardzo gorącego piekarnika – 210 stopni C, grzałka góra-dół + termoobieg i pieczemy 20 minut, nie otwierając w tym czasie piekarnika.

Dopiero kiedy ciasto pofałduje się i zrumieni, obniżamy temperaturę na 160 stopni C i pieczemy około 15-20 minut, dosuszając blat ciasta.

Na tym etapie uchylamy piekarnik, dosłownie na kilka sekund, zamykam i dosuszamy ponownie.

KREM:

0,3 litra mleka gotujemy z 4 łyżkami cukru oraz wanilią i mieszamy do rozpuszczenia cukru.

W 0,2 l zimnego mleka rozprowadzamy dokładnie obie mąki.

Kiedy mleko z cukrem się zagotuje, dodajemy wymieszane mleko z mąka i wszystko energicznie mieszamy.

Zmniejszamy płomień i włączamy blender – cały czas blendujemy – krem będzie gęstniał i robił się kremowy.

Wyłączamy płomień, dodajemy do bardzo gorącego budyniu 2 żółtka (jeśli małe) i jeszcze raz dokładnie mieszamy.

Kiedy budyń porządnie ostygnie, dodajemy go partiami do utartego wcześniej masła i cały czas miksujemy.

CAŁOŚĆ:

Blaty przekładamy kremem, odstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Smacznego!

W sklepie https://www.sweetdecor.pl/ znajdziecie ranty różnej wielkości – począwszy od małych i niski, a skończywszy na dużych i wysokich.
Okrągłe, kwadratowe i prostokątne – zdecydowanie jest w czym wybierać!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress