Ciasto drożdżowe jak wiecie kocham miłością bezgraniczną ( tak samo jak serniki ).
Gości u mnie na stole kilka razy w miesiącu, w przeróżnych wersjach – zarówno na słodko, jak i na ostro, słono czy wytrawnie.
Nie może zabraknąć też takiego z sezonowymi owocami!
Dziś, w ramach kolejnej już współpracy z firmą BIELMAR, producentem znanej od lat PALMY, przygotowałam dla Was przepis na fantastyczny wieniec drożdżowy pełen owoców.
CIEKAWOSTKA!
Ps. Wiecie, że w Krakowie te malutkie czarne owoce nazywamy borówkami?
Tak dokładnie te, na które wszyscy inni mówią jagody!
Wspaniale komponują się z delikatnym i puszystym ciastem.
PALMA sprawdza się idealnie do drożdżowych ciast!
Przetestowałam wielokrotnie!
Spróbujcie i Wy!
Smacznego!
SKŁADNIKI:
* mąka pszenna – 300 g
* świeże drożdże – 15 g
* mleko ciepłe – 150 ml
* jajko L – 1 szt
* cukier drobny – 80 g
* PALMA – 40 g
* sól – 1 szczypta
DODATKOWO:
* borówki/jagody – 200 g
* jajko do posmarowania ciasta
* maka ziemniaczana – 1 płaska łyżka
* cukier – ok. 50 g
* kokos – 1 garstka
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Mąkę przesiewamy ze szczyptą soli i 60 g cukru.
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z resztą cukru.
Dolewamy do mąki.
Wyrabiamy ręcznie lub robotem z hakiem.
Do jednolitego ciasta dodajemy jajko i pokrojoną PALMĘ – wszystko dokładnie wyrabiamy, aż składniki dokładnie się połączą.
Wyrobione ( dobrze wyrobione! ) przykrywamy i dostawiamy w ciepłe miejsce na 40 minut do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu odgazowujemy, chwilkę wyrabiamy.
Rozciągamy na prostokąt.
Borówki mieszamy z cukrem oraz mąką ziemniaczaną, rozkładamy równomiernie na cieście.
Zwijamy w rulon, i układamy w formie ( u mnie rant cukierniczy ).
Smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy kokosem.
Odstawiamy na 15 minut.
Pieczemy ok. 25-30 minut w 180C.
Po upieczeniu ( gorące ) smarujemy po całości jeszcze odrobiną Palmy.
Smacznego!
PS. Po więcej inspiracji zapraszam jeszcze na facebookowy fanpage marki PALMA
WPIS POWSTAŁ WE WSPÓŁPRACY Z FIRMĄ BIELMAR
Ps. zobaczcie pozostałe przepisy z PALMĄ na blogu!
No Comments