Czy w tak upalne dni jak teraz mamy ochotę na słodkości?
Jasne, że mamy!
Nie zawsze jednak mamy ochotę stać długo przy piekarniku i zdecydowanie częściej w trakcie upałów wybieramy szybkie słodkości z dodatkiem owoców.
Dziś na takie ciacho właśnie zapraszam!
Zainspirowana kolejną współpracą z firmą BIELMAR, producentem znanej od lat PALMY, przygotowałam dla Was przepis na fantastyczny sernik bez sera , znany również jako sernik ze śmietany.
Dodałam do niego wiśnie z własnego ogrodu – to był fantastyczny pomysł!
Wspaniale komponują się ze słodką masą.
PALMA sprawdza się idealnie do kruchych ciast!
Przetestowałam wielokrotnie!
Spróbujcie i Wy!
Smacznego!
SKŁADNIKI:
KRUCHE CIASTO:
– mąka pszenna – 230 g
– proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
– cukier puder – 50 g
– PALMA ( zimna, z lodówki ) – 125 g
– żółtko – 3 szt
MASA „ SEROWA”
– śmietana kwaśna 18% – 500 g
– białko – 3 szt
– cukier – 120 g
– budyń waniliowy– 40 g
OWOCE :
– wiśnie – 250 g
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
CIASTO KRUCHE:
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
Dodajemy PALMĘ, siekamy.
Wlewamy żółtka, zagniatamy.
Dzielimy na 2 części, zawijamy w folię, jedną część mrozimy.
Połową ciasta wylepiamy tortownicę.
MASA SEROWA:
Śmietana i jajka powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka podbijamy dodając pod koniec po łyżce cukru ( stopniowo ).
Dodajemy budyń, miksujemy krótko.
Dodajemy stopniowo śmietanę mieszając już szpatułką lub łyżką.
Masę wyciągamy na ciasto.
Układamy owoce ( nie wciskamy ).
Ścieramy zmrożone ciasto.
Pieczemy ok. 60 minut w 180C ( bez termoobiegu ).
Studzimy przez noc.
Smacznego!
PS. Po więcej inspiracji zapraszam jeszcze na facebookowy fanpage marki PALMA
WPIS POWSTAŁ WE WSPÓŁPRACY Z MARKĄ BIELMAR
Ps. zobaczcie pozostałe przepisy z PALMĄ na blogu!
No Comments