Dobrze wiecie, że jestem totalnym gofrożercą i uwielbiam wszystkie gofry z wszystkimi dodatkami.
Dziś, tak na zakończenie lata przygotowałam dla Was przepis na przepyszne, bezglutenowe gofry z dodatkiem smażonych w karmelu bananów
Idealne na słodkie, leniwe śniadanie, jak i deser czy podwieczorek.
Do ich przygotowania użyłam mąki bezglutenowej Mehl Farine Schär, o której już kiedyś Wam pisałam.
Mąka bezglutenowa Mehl Farine Schär to uniwersalny mix przeznaczony w szczególności do naleśników, gofrów czy też domowych makaronów.
Spróbujcie!
SKŁADNIKI:
* mąka bezglutenowa Mehl Farine Schär – 280 g
* jajko – 3 szt
* mleko – ok. 350 ml
* olej rzepakowy – 70 g
* proszek do pieczenia b.g – 2 łyżeczki
* cukier -1 łyżka
* sól – 1 szczypta
DODATKOWO:
* banany
* masło
* cukier
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Żółtka ucieramy z mlekiem, olejem, cukrem, bezglutenowym mixem, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
Dodajemy ubite na pianę białka – delikatnie, ale dokładnie mieszamy.
Odstawiamy na ok. 5 minut.
Pieczemy w bardzo mocno nagrzanej i lekko natłuszczanej za każdym razem gofrownicy – na rumiano.
Podajemy świeżo wypieczone z przesmażonymi na odrobienie masła bananami z cukrem.
No i oczywiście cukier puder!
Smacznego!
PRZEPIS POWSTAŁ WE WSPÓŁPRACY Z MARKĄ Schär.
Inne bezglutenowe przepisy na blogu
No Comments