Największą kulinarną inspiracją są dla mnie podróże.
Z każdego wyjazdu przywożę nie tylko walizkę pełną przypraw, ale i głowę pełną pomysłów do tworzenia nowych pyszności.
Dziś, zainspirowana kolacją już współpracą z moją ukochaną, bezglutenową marką Schär przygotowałam dla Was przepis na przepyszną bezglutenową focaccię inspirowaną kuchnią włoską i kuchnią polską.
Przypomnę wam, że Schär to marka posiadająca w swojej ofercie niesamowicie szeroki asortyment produktów bez glutenu.
Znajdziemy w ofercie zarówno mąki do własnych wypieków, jak i produkty gotowe do jedzenia.
Są oczywiście również słodkości – dla Łasuchów takich jak ja!
Dziś pokażę Wam kolejna nowość w ofercie marki Schär – Mix It Farina.
Mąka Farina-Mix It to nie tylko idealna uniwersalna bezglutenowa mieszanka dla wykwalifikowanych kucharzy, ale także dla tych, którzy nie mają jeszcze wielkiego doświadczenia w kuchni.
Można przygotować z niej naprawdę wszystko od makaronów, sosów, klusek, pierogów, ciast po pieczywo.
Ja tak jak mówiłam, przygotował z niej fantastyczną, bezglutenową focaccię z grzybami i świeżymi ziołami.
Fantastyczna solo, jak i z dodatkami typu dobra wędlina, ser , warzywa, ulubiony sos.
Spróbujcie!
SKŁADNIKI:
* Mąka Farina-Mix It – 500 g
* drożdże świeże – 20 g
* oliwa z oliwek – 3 łyżki
* woda ciepła – 400 g
* kurki
* cebula
* zioła
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Do droższy dodajemy odrobinę ciepłej wody i łyżkę mąki, mieszamy, odstawiamy na 10 minut.
Resztę mąki przesiewamy, dodajemy oliwę, wodę, sól, i zaczyn.
Wszystko razem bardzo dokładnie wyrabiamy.
Po wyrobieniu wyciągamy na blachę z papierem, odstawiamy na 30 minut.
Po tym czasie wkładamy na 10 minut do nagrzanego na 20 C piekarnika.
Wyciągamy, oblewamy obfici8e oliwą, dodajemy przesmażone kurki z cebulą oraz zioła.
Dopiekamy 5 minut w 160C.
Smacznego!
Zapraszam Was na fanpage marki Schär , gdzie możecie na bieżąco śledzić newsy, a także inspirować się dodawanymi, bezglutenowymi przepisami.
Zobaczcie też kilka innych produktów z nowej oferty!
1 Comment
Kutrapalli
22 lipca 2021 at 18:19Bez glutenowa czyli dla zdrowych osob- bezsensu? Gluten to bardzo ważny skladnik np dla rozwoju mózgu młodych ludzi… ale moda swoje a nauka swoje… bez glutenu= bezmozgu?;)