Bezglutenowa focaccia z kurkami

Największą kulinarną inspiracją są dla mnie podróże.

Z każdego wyjazdu przywożę nie tylko walizkę pełną przypraw, ale i głowę pełną pomysłów do tworzenia nowych pyszności.

Dziś, zainspirowana kolacją już współpracą z moją ukochaną, bezglutenową marką Schär przygotowałam dla Was przepis na przepyszną bezglutenową focaccię inspirowaną kuchnią włoską i kuchnią polską.

Przypomnę wam, że Schär to marka posiadająca w swojej ofercie niesamowicie szeroki asortyment produktów bez glutenu.

Znajdziemy w ofercie zarówno mąki do własnych wypieków, jak i produkty gotowe do jedzenia.

Są oczywiście również słodkości – dla Łasuchów takich jak ja!

Dziś pokażę Wam kolejna nowość w ofercie marki SchärMix It Farina.

Mąka Farina-Mix It to nie tylko idealna uniwersalna bezglutenowa mieszanka dla wykwalifikowanych kucharzy, ale także dla tych, którzy nie mają jeszcze wielkiego doświadczenia w kuchni.

Można przygotować z niej naprawdę wszystko od makaronów, sosów, klusek, pierogów, ciast po pieczywo.

Ja tak jak mówiłam, przygotował z niej fantastyczną, bezglutenową focaccię z grzybami i świeżymi ziołami.

Fantastyczna solo, jak i z dodatkami typu dobra wędlina, ser , warzywa, ulubiony sos.

Spróbujcie!

SKŁADNIKI:

* Mąka Farina-Mix It – 500 g

* drożdże świeże – 20 g

* oliwa z oliwek – 3 łyżki

* woda ciepła – 400 g

* kurki

* cebula

* zioła

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Do droższy dodajemy odrobinę ciepłej wody i łyżkę mąki, mieszamy, odstawiamy na 10 minut.

Resztę mąki przesiewamy, dodajemy oliwę, wodę, sól, i zaczyn.

Wszystko razem bardzo dokładnie wyrabiamy.

Po wyrobieniu wyciągamy na blachę z papierem, odstawiamy na 30 minut.

Po tym czasie wkładamy na 10 minut do nagrzanego na 20 C piekarnika.

Wyciągamy, oblewamy obfici8e oliwą, dodajemy przesmażone kurki z cebulą oraz zioła.

Dopiekamy 5 minut w 160C.

Smacznego!

Zapraszam Was na fanpage marki Schär , gdzie możecie na bieżąco śledzić newsy, a także inspirować się dodawanymi, bezglutenowymi przepisami. 

Zobaczcie też kilka innych produktów z nowej oferty!

SCHAR – PAN BLANCO – Bezglutenowy chleb

Mehl Farine – Mąka uniwersalna bezglutenowa 1kg

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    Kutrapalli
    22 lipca 2021 at 18:19

    Bez glutenowa czyli dla zdrowych osob- bezsensu? Gluten to bardzo ważny skladnik np dla rozwoju mózgu młodych ludzi… ale moda swoje a nauka swoje… bez glutenu= bezmozgu?;)

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress