Czy w tak upalne dni jak teraz mamy ochotę na słodkości?
Jasne, że mamy!
Nie zawsze jednak mamy ochotę stać długo przy piekarniku i zdecydowanie częściej w trakcie upałów wybieramy szybkie słodkości z dodatkiem owoców.
Dziś na takie ciacho właśnie zapraszam!
Przygotowałam dla Was kolejny przepis serii NA SŁODKO ZE SWEET DECOR – tym razem na fantastyczne kruche ciasto z porzeczkami i budyniową pianką.
Porzeczki wspaniale komponują się ze słodką masą.
Przetestowałam wielokrotnie!
Spróbujcie i Wy!
Smacznego!
Do przepisu wykorzystałam pokazany już wielokrotnie Rant cukierniczy o średnicy 20 cm i wysokości 5 cm – TEN!, który już od dawna towarzyszy mi w wypiekach.
Nie wiem czy już widzieliście, ale w https://www.sweetdecor.pl/ znajdziecie również nowe rodzaje rantów – inaczej zapinane!
Użyłam również ukochaną Biała czekoladę Callebaut Select 25,9% , która w https://www.sweetdecor.pl/ sprzedawana jest w mega poręcznych opakowaniach idealnych ” na próbę” albo do domowego użytku!
Nie ma nawet co porównywać takiej czekolady z tym i sklepowymi – kto spróbuje raz już na zawsze zostawi ją do swoich wypieków, musów, remów i deserów.
No i cenowo wychodzi genialnie!
0,5 kg opakowanie to koszt ok. 27 zł!
Koniecznie spróbujcie!
( pamiętajcie, że na hasło : SYLWIA2021 macie dodatkowy rabat 5%! ) .
SKŁADNIKI:
( rant 20 cm )
CIASTO:
* mąka pszenna – 200 g
* cukier z wanilia – 1 łyżeczka
* proszek do pieczenia -1 łyżeczka
* masło -100 g
* śmietana 18% kwaśna – 1 łyżka
* żółtko – 2 szt
* cukier – 3 łyżki
PIANA BUDYNIOWA:
* białko – 3 szt
* budyń śmietankowy – 30 g
* cukier – 3 łyżki
*biała czekolada Callebaut Select 25,9% – 1 garść
* czerwona porzeczka – ok. 250 g
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
CIASTO:
Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatamy/siekamy na jednolite ciasto.
Dzielimy na 2 części.
Połową ciasta wylepiamy rant wcześniej zabezpieczony papierem do pieczenia i podpiekamy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190 stopni C przez ok. 15 minut . Studzimy.
Resztę ciasta mrozimy.
PIANA:
Ubijamy na sztywno białka, cały czas miksując dodajemy cukier, a na koniec budyń.
Na zimny spód przekładamy pianę budyniową, na niej układamy porzeczki.
Posypujemy białą czekoladą.
Na wierzch, na tarce o grubych oczkach ścieramy resztę ciasta i równomiernie je rozprowadzamy.
Ciasto pieczemy przez 35-40 minut w temperaturze 170 stopni C.
Smacznego!
No Comments