KAWOWA GALARETKA Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I INKĄ

Pomysł na zrobienie takich warstwowych galaretek chodził mi po glowie już od dawien dawna!

Najpierw zastanawiałam się nad kolorowymi, potem pastelowymi …. a zrobiłam całkiem inne!

Zainspirowała mnie do nich moja ukochana kawa INKA!

Kawę INKA połączyłam w różnych proporcjach z mlekiem i białą czekoladą, co sprawiło, że zyskała na przeróżne odcienie brązu.

Deser wyszedł fantastyczny i zrobił furorę nie tylko swoim smakiem, ale i wyglądem.

Wymaga troszkę cierpliwości, ale gwarantuję Wam, że efekt końcowy jest wart tego czekania.

Spróbujcie koniecznie!

SKŁADNIKI:

( 3 pucharki )

* kawa INKA klasyczna 

* mleko

* woda

* cukier

* biała czekolada

* agar agar

Wszystkie proporcje znajdziecie poniżej w opisie

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

ZACZYNAMY OD DOŁU

1 warstwa

200 ml mleka gotujemy ze szczyptą INKI, 1 czubatą łyżką cukru i płaską łyżeczką agaru.

Zalewamy czekoladę ( 5 kostek ), rozpuszczamy, wlewamy do pucharów. Zostawiamy do chłodzenia.

2 warstwa

100 ml mleka gotujemy ze 100 ml wody, 1 czubatą łyżeczką INKI, 1 czubatą łyżką cukru i 1 płaską łyżeczką agaru.

Zalewamy czekoladę ( 3 kostki ), rozpuszczamy, wlewamy do pucharów. Zostawiamy do chłodzenia.

3 warstwa

200 ml mleka gotujemy z 1 płaską łyżeczką INKI, 1 czubatą łyżką cukru i 1 płaską łyżeczką agaru.

Zalewamy czekoladę ( 4 kostki ), rozpuszczamy, wlewamy do pucharów. Zostawiamy do chłodzenia.

4 warstwa

200 ml wody gotujemy z płaską łyżeczką INKI i 1 czubatą łyżką cukru i 1 płaską łyżeczką agaru.

Rozpuszczamy, wlewamy do pucharów. Zostawiamy do chłodzenia.

Dekorujemy tartą białą czekoladą i szczyptą kawy.

Podajemy schłodzone.

Smacznego!

Ps. Agar możemy zamienić na żelatynę – wymaga to jednak zdecydowanie dłuższego chłodzenia.

Agar zastyga już w temperaturze pokojowej, proces chłodzenia jest zdecydowanie szybszy – polecam!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress