Czy w tak upalne dni jak teraz mamy ochotę na słodkości?
Jasne, że mamy!
Nie zawsze jednak mamy ochotę stać przy piekarniku i zdecydowanie częściej w trakcie upałów wybieramy szybkie słodkości z dodatkiem owoców.
Dziś na takie ciacho właśnie zapraszam!
Zainspirowana współpracą z marką BIELMAR, producentem znanej od lat PALMY, przygotowałam dla Was przepis na fantastyczne ciasto z dodatkiem soczystych owoców lata.
Są w nim wiśnie, czereśnie, rabarbar i porzeczki – same dobroci lata!
W sezonie, tak jak teraz wykorzystajcie świeże owoce!
Poza sezonem śmiało możecie zastąpić je mrożonymi albo wykorzystać inne dary natury!
Ciacho pyszne, łatwe i szybkie!
Kruche ciasto idealnie komponuje się ze słodko-kwaśnymi dodatkami.
Każdy łasuch z przyjemnością sięgnie po dokładkę!
Polecam!
Spróbujcie i Wy!
Ps. możemy je przygotować jako jedną dużą tartę albo zrobić mniejsze, dla każdego osobno, bez potrzeby porcjowania!
Smacznego!
SKŁADNIKI:
KRUCHE CIASTO:
* mąka pszenna – 300 g
* PALMA – 200 g
* cukier puder – 100 g
* jajko L – 1 szt
+ śmietana 30% i jajko do wysmarowania ciasta
DODATKI:
* owoce lata (czereśnie,wiśnie, porzeczki i rabarbar) – ok. 500 g
* mąka ziemniaczana – do obtoczenia
* brązowy cukier
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Owoce oczyszczamy.
Obtaczamy w mące ziemniaczanej wymieszanej z brązowym cukrem.
Wszystkie składniki na ciasto powinny być zimne, szybko je wyrabiamy ( gdyby ciasto było za suche dodajemy niewielką ilość zimnej wody ).
Formujemy kulę, zawijamy w folię, odstawiamy do lodówki.
Schłodzone ciasto albo porcjujemy na 3 części albo w całości wałkujemy na płat o grubości ok. 0,5 cm.
Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Nadziewamy owcami i boki zawijamy do środka, tak by nadzienie nie wypływało bokami.
Smarujemy jajkiem roztrzepanym ze śmietaną i cukrem.
Pieczemy na rumiano ( ok. 30 minut ) w 180C.
Posypujemy cukrem pudrem i zajadamy!
Smacznego!
WPIS POWSTAŁ WE WSPÓŁPRACY Z MARKĄ BIELMAR
No Comments