Lato w pełni!
Jedni narzekają na panujące za oknem upały, a inni ( tak, jak ja! ) cieszą się spacerując po tym wręcz afrykańskim słońcu!
Taka pogoda absolutnie nie odbiera mi chęci do pieczenia, ani tym bardziej ochoty do jedzenia słodkości!
No a na bloga jak widzicie wrzucam co chwile nowe słodkości!
Dziś przygotowałam dla Was przepis na fantastyczne letnie ciasto.
Delikatne, puszyste, kokosowe ciasto przykryte malinową pianką i świeżymi owocami jest świetnym pomysłem do popołudniowej kawki.
Smakuje fantastycznie i wspaniale orzeźwia!
Jest lekkie, idealne na upalne dni!
Kokosowe ciasto przypominające ciasto ucierane jest ciastem z dodatkiem Majonezu Kieleckiego Lekkiego – sprawia on, że całość jest niezwykle delikatna i wilgotna.
No i mniej kaloryczna – w cieście nie ma absolutnie żadnego, dodatkowego tłuszczu.
Nie ma też ryzyka zakalca, jak w przypadku klasyczny ciast ucieranych!
Ja przykryłam je pianka malinową – Wy śmiało możecie zrobić swój ulubiony smak.
Truskawkowa, cytrynowa, waniliowa, a nawet czekoladowa – każda będzie smakowała idealnie w tym połączenie!
Spróbujcie tej nowości!
Gorąco polecam, bo wiem, że będziecie zachwyceni!
Ps. Majonez Kielecki Lekki to świetna propozycja dla osób, które pragną połączyć dietę ze smakiem swoich ulubionych potraw ( nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam dodatek majonezu zarówno do kanapek, sałatek, jak i chrupiących frytek! ).
Ma obniżoną zawartość tłuszczu ( o 31% ) i cukru ( 38% ) względem tradycyjnego Majonezu Kieleckiego.
Dodatkowo warto wspomnieć, że w produkcji Majonezu Kieleckiego lekkiego od niedawna stosowane są jaja z chowu ściółkowego, co oznacza, że wycofano z produkcji jaja z chowu klatkowego.
Brawo!
SKŁADNIKI:
( 26×28 )
CIASTO KOKOSOWE:
* Majonez Kielecki Lekki 310 g – 1 słoik
* mąka pszenna – 1 szkl ( 250 ml )
* mąka ziemniaczana – 1 szkl ( 250 ml )
* jajko M – 6 szt
* wiórki kokosowe – 100 g
* cukier – 1 szkl ( 250 ml )
* proszek do pieczenia – 1 pełna łyżka
PIANKA MALINOWA:
* galaretka malinowa – 1 op
* śmietana 30% – 500 ml
* serki homogenizowane malinowe ( lub truskawka ) – 560 g
+ świeże owoce
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
CIASTO KOKOSOWE:
Składniki wyciągamy wcześniej z lodówki, by miały temperaturę pokojową.
Żółtka oddzielamy od białek.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec wsypujemy cukier.
Dodajemy żółtka oraz Majonez Kielecki Lekki – ponownie miksujemy.
Wsypujemy mąki przesiane z proszkiem do pieczenia oraz dodajemy kokos – delikatnie, ale dokładnie mieszamy.
Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy do suchego patyczka – ok. 45 minut w 180C.
Studzimy, kroimy na 2 blaty.
PIANKA MALINOWA:
Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wrzątku, odstawiamy do tężenia.
Śmietanę ubijamy na puch, dodajemy serki homogenizowane, miksujemy.
Wlewamy ( hartując wcześniej! ) galaretkę malinową i wszystko razem dokładnie mieszamy.
CAŁOŚĆ:
3/4 malinowej masy wylewamy na kokosowy blat, przykrywamy drugim, smarujemy resztą kremu.
Dekorujemy owocami i odstawiamy na noc do lodówki.
Zajadamy!
Smacznego!
UWAGA!
Pianka na 100% stężeje, tylko wymaga to odpowiednio długiego czasu – polecam zostawienie na noc w lodówce!
Projekt powstał we współpracy z WSP Społem Kielce – producentem m.in. Majonezów Kieleckich
No Comments