KOKOSOWE CIASTO MAJONEZOWE Z MALINOWĄ PIANKĄ I OWOCAMI

Lato w pełni!

Jedni narzekają na panujące za oknem upały, a inni ( tak, jak ja! ) cieszą się spacerując po tym wręcz afrykańskim słońcu!

Taka pogoda absolutnie nie odbiera mi chęci do pieczenia, ani tym bardziej ochoty do jedzenia słodkości!

No a na bloga jak widzicie wrzucam co chwile nowe słodkości!

Dziś przygotowałam dla Was przepis na fantastyczne letnie ciasto.

Delikatne, puszyste, kokosowe ciasto przykryte malinową pianką i świeżymi owocami jest świetnym pomysłem do popołudniowej kawki.

Smakuje fantastycznie i wspaniale orzeźwia!

Jest lekkie, idealne na upalne dni!

Kokosowe ciasto przypominające ciasto ucierane jest ciastem z dodatkiem Majonezu Kieleckiego Lekkiego – sprawia on, że całość jest niezwykle delikatna i wilgotna.

No i mniej kaloryczna – w cieście nie ma absolutnie żadnego, dodatkowego tłuszczu.

Nie ma też ryzyka zakalca, jak w przypadku klasyczny ciast ucieranych!

Ja przykryłam je pianka malinową – Wy śmiało możecie zrobić swój ulubiony smak.

Truskawkowa, cytrynowa, waniliowa, a nawet czekoladowa – każda będzie smakowała idealnie w tym połączenie!

Spróbujcie tej nowości!

Gorąco polecam, bo wiem, że będziecie zachwyceni!

Ps. Majonez Kielecki Lekki to świetna propozycja dla osób, które pragną połączyć dietę ze smakiem swoich ulubionych potraw ( nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam dodatek majonezu zarówno do kanapek, sałatek, jak i chrupiących frytek! ).

Ma obniżoną zawartość tłuszczu ( o 31% ) i cukru ( 38% ) względem tradycyjnego Majonezu Kieleckiego.

Dodatkowo warto wspomnieć, że w produkcji Majonezu Kieleckiego lekkiego od niedawna stosowane są jaja z chowu ściółkowego, co oznacza, że wycofano z produkcji jaja z chowu klatkowego.

Brawo!

SKŁADNIKI:

( 26×28 )

CIASTO KOKOSOWE:

* Majonez Kielecki Lekki 310 g – 1 słoik

* mąka pszenna – 1 szkl ( 250 ml )

* mąka ziemniaczana – 1 szkl ( 250 ml )

* jajko M – 6 szt

* wiórki kokosowe – 100 g

* cukier – 1 szkl ( 250 ml )

* proszek do pieczenia – 1 pełna łyżka

PIANKA MALINOWA:

* galaretka malinowa – 1 op

* śmietana 30% – 500 ml

* serki homogenizowane malinowe ( lub truskawka ) – 560 g

+ świeże owoce

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

CIASTO KOKOSOWE:

Składniki wyciągamy wcześniej z lodówki, by miały temperaturę pokojową.

Żółtka oddzielamy od białek.

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec wsypujemy cukier.

Dodajemy żółtka oraz Majonez Kielecki Lekki – ponownie miksujemy.

Wsypujemy mąki przesiane z proszkiem do pieczenia oraz dodajemy kokos – delikatnie, ale dokładnie mieszamy.

Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy do suchego patyczka – ok. 45 minut w 180C.

Studzimy, kroimy na 2 blaty.

PIANKA MALINOWA:

Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wrzątku, odstawiamy do tężenia.

Śmietanę ubijamy na puch, dodajemy serki homogenizowane, miksujemy.

Wlewamy ( hartując wcześniej! ) galaretkę malinową i wszystko razem dokładnie mieszamy.

CAŁOŚĆ:

3/4 malinowej masy wylewamy na kokosowy blat, przykrywamy drugim, smarujemy resztą kremu.

Dekorujemy owocami i odstawiamy na noc do lodówki.

Zajadamy!

Smacznego!

UWAGA!

Pianka na 100% stężeje, tylko wymaga to odpowiednio długiego czasu – polecam zostawienie na noc w lodówce!

Projekt powstał we współpracy z WSP Społem Kielce – producentem m.in. Majonezów Kieleckich

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress