Na serniki zawsze mam głowę pełną pomysłów!
Najchętniej cały mój blog “zapchałabym” przepisami na serniki właśnie, zachwycając Was codziennie nowym przepisem!
Serniki klasyczne, serniki w sezonowymi owocami, serniki czekoladowe, serniki na zimno i serniki kryjące w sobie nietypowe połączenia – wszystkie kocham miłością bezgraniczną!
Dziś, we współpracy ze znaną i lubianą marką PRESIDENT przygotowałam dla Was przepis na przepyszny sernik limonkowy!
Nie jest to jednak klasyczny sernik limonkowy, bo masa serowa ( obłędnie kremowa! ) kryje w sobie orzeźwiające kawałki bazylii i mięty, a czekoladowy, kruchy spód przyjemnie chrupie pod zębami.
Do tego przepisu wykorzystałam nowość marki PRÉSIDENT – Twaróg sernikowy z mascarpone.
Gęsty kremowy, idealnie gładki twaróg, do którego nie trzeba już dodawać ani grama tłuszczu!
Koniecznie spróbujcie!
Gwarantuję, że będziecie zachwyceni!
SKŁADNIKI:
SPÓD:
* kakaowe herbatniki – 250-300 g
* masło min.82% – 60 g
* miód wielokwiatowy – 1 pełna łyżka
* kakao gorzkie – 1 łyżka
MASA SEROWA:
* Twaróg sernikowy z Mascarpone PRÉSIDENT – 1 kg
* limonki – 5-6 szt
* świeża bazylia – 1 pęczek
* świeża mięta – kilka listków
* jajka M – 6 szt
* cukier drobny – 1 szkl
* wanilia ( lub ekstrakt z ziaren wanilii ) – do smaku
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
SPÓD:
Kakaowe herbatniki miksujemy na piasek z masłem, miodem i kakao.
Wylepiamy blachę, podpiekamy ok. 15 minut w 180C. Studzimy.
MASA SEROWA:
Twaróg sernikowy z mascarpone ucieramy z cukrem.
Dodajemy całe jajka oraz wanilię.
Wrzucamy posiekaną bazylię oraz miętę.
Dodajemy tartą skórkę z kilku limonek – delikatnie, ale dokładnie miksujemy.
Pamiętajcie, żeby serników nigdy nie miksować długo – nie wolno ich napowietrzać!
Wylewamy na podpieczony spód i pieczemy ( cały czas w kąpieli! ) 10 minut w 180C, a następnie ok. 90 minut w 120.
Studzimy przez całą noc.
Gotowy smarujemy odrobiną limonkowego lukru ( cukier puder + sok z limonki ) i dekorujemy.
Smacznego!
Ps. sernik pieczemy cały czas z kąpielą wodną – dzięki temu pozostanie równy i bardziej delikatny.
Jak robimy kąpiel wodną?
Tortownicę bardzo dokładnie owijamy folią aluminiową, układamy w większej formie, do formy wlewamy 2 cm wody.
Przepis powstał we współpracy z marką PRÉSIDENT– producentem serów.
No Comments