Truskawki już prawie się skończyły na targach ( a szkoda , bo Ciasto Truskawkowy Pocałunek jest genialne! ) i godnie zastępują je inne owoce.
Są borówki, wiśnie i porzeczki, które to właśnie postanowiłam wykorzystać do zrobienia kolejnego przepysznego ciasta, na które przepis dostałam od cioci.
Kruche ciasto czekoladowe pokryte delikatną masą grysikową i owocami jest idealnym pomysłem do popołudniowej kawki i na rodzinną imprezę.
Kwaskowate owoce fantastycznie przełamują słodki smak masy grysikowej i kruchego ciasta.
Gwarantuję , że jest to jedno z tych ciast, po które każdy sięgnie z przyjemnością.
Polecam!
SKŁADNIKI:
( blacha 22 x 30 )
CIASTO CZEKOLADOWE:
* mąka pszenna – 2,5 szkl
* cukier – 1 szkl
* budyń czekoladowy z cukrem – 2 op
* masło – 200 g
* żółtko – 5 szt
* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
MASA:
* białka – 5 szt
* śmietana 18% kwaśna – 400 g
* cukier – ok. 1 szkl
* budyń śmietankowy bez cukru – 2 op
* grysik/kasza manna – 120 g
* wiśnie – ok.200 g
* borówki – ok. 100 g
* porzeczki czerwone – ok. 100 g
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
CIASTO CZEKOLADOWE :
Miękkie masło ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka, a następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli oraz budyniami czekoladowymi.
Dokładnie zmiksowane ciasto dzielimy na 2 części, jedną wylepiamy blachę wyłożoną papierem do pieczenia, drugą wkładamy do mrożenia.
Blachę wkładamy do lodówki i przygotowujemy masę.
MASA GRYSIKOWA:
Białka ubijamy an sztywno ze szczyptą soli, pod koniec dodajemy cukier, mieszamy.
Pianę dodajemy do śmietany, mieszamy, a następnie wsypujemy budynie i grysik – wszystko razem dokładnie mieszamy.
CAŁOŚĆ:
Masę wylewamy na schłodzone ciasto, przykrywamy umytymi owocami, a na wierzch kruszymy resztę ciasta czekoladowego.
Pieczemy ok. 45 minut / 180C.
Odstawiamy do studzenia.
Smacznego!
3 komentarze
JAGODOWY SERNIK NA ZIMNO Z PORZECZKAMI
24 lipca 2015 at 06:35[…] i straganami zawładnęły borówki ( jagody ? ) , porzeczki i […]
JAGODOWO - MALINOWE TRIO Z KOKOSOWĄ PIANKĄ
1 sierpnia 2015 at 08:46[…] A jak weekend – to i pora na najlepsze na świecie słodkości! […]
PARUCHY / PAMPUCHY / KLUSKI NA PARZE - z gulaszem
3 sierpnia 2015 at 17:08[…] na czystej pieluszce położonej na garnku. Przeważnie na słodko … z koktajlem … z borówkami … , a my później chodziliśmy z wysmarowanymi na fioletowo buziami! Nic nie dorówna […]