Shrek – znany nie tylko jako bajkowy stwór z filmu ” Shrek “, który podbił sera zarówno dzieci i dorosłych , ale również jako ciasto o intensywnie zielonym kolorze.
Shrek jest delikatnym , piankowym ciastem … jak ptasie mleczko … a swój kolor zawdzięcza dodatkowi zielonego , gęstego soku Pysio.
Pokryte delicjami i galaretką jest istną mieszanką smaków , która napewno znajdzie wielu zwolenników!
A zatem do dzieła!
SKŁADNIKI :
BISZKOPT :
* jajko – 4 szt
* mąka pszenna – 4 łyżki
* budyń waniliowy bez cukru – 1,5 łyżki
* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
* cukier wanilinowy – 1 op
* cukier – 4 łyżki
* sól – 1 szczypta
MASA PYSIO :
* sok Pysio – 900 ml
* budyń śmietankowy – 3 op
WIERZCH:
* śmietana 30% ( zimna ) – 500 ml
* galaretka agrestowa – 3 op
* cukier puder – 2 łyżki
* delicje – 1 op
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
BISZKOPT:
Rozdzielamy żółtka od białek.
Z białek i szczypty soli ubijamy pianę.
Stopniowo dodajemy obydwa cukry.
Cały czas miksując wlewamy rozbełtane wcześniej żółtka.
Miksujemy ok. 7-8 minut na puszystą masę.
Do masy dodajemy przesianą mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia.
Delikatnie mieszamy łyżką.
Przelewamy na blachę 22 – 24 cm wyłożoną papierem do pieczenia.
Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok.25-30 minut.
Zostawiamy do ostygnięcia.
MASA PYSIO:
250 ml soku Pysio dokładnie mieszamy z 3 budyniami ( jeśli chcemy mieć bardziej słodką masę dodajemy budynie z cukrem , a jeśli nie , to bezcukrowych ).
Resztę soku gotujemy , a następnie wlewamy do niego masę budyniową.
Szybko i dokładnie mieszamy.
Gorące wylewamy na upieczony wcześniej biszkopt , wyrównujemy.
Odstawiamy do ostygnięcia.
WIERZCH:
W 250 ml wrzątku rozpuszczamy 2 galaretki , studzimy.
Śmietanę ubijamy z 2 łyżkami cukru pudru.
Mieszamy z lekko tężejącą galaretką i miksujemy do momentu połączenia.
Wylewamy na zastygniętą zieloną warstwę i wkładamy na ok. 5 minut do lodówki.
Na lekko stężałą wyciągamy delicje , lekko wciskając.
Wkładamy ponownie do lodówki.
Ostatnią galaretkę rozpuszczamy wg. instrukcji na opakowaniu.
Zostawiamy do ostygnięcia i lekko tężejącą zalewamy ciasto.
Wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Smacznego!
15 komentarzy
Kulinarne Inspiracje
31 stycznia 2014 at 11:56świetny ten zielony kolor :)
magma
31 stycznia 2014 at 14:03wygląda pysznie, bardzo lubię to ciasto, nie jest bardzo słodkie:)
RENATA
31 stycznia 2014 at 20:19podoba mi sie ten przepis ale skladniki sa przzykryte …
Pan Deserek :)
1 lutego 2014 at 18:51Wyszedł Ci piękny zielony kolorek :) Super ciasto – trochę pracy jest ale jest bardzo smaczne. Zabieram kawałek do kawki ;)
Natalia
12 kwietnia 2014 at 19:27Super ciasto mi wyszło rewelacyjne rodzinka zadowolona :-)
Rolada Pinacolada na chrupiąco
13 maja 2014 at 14:43[…] z jasnego rumu , śmietanki kokosowej i soku […]
Anonim
14 czerwca 2014 at 19:15a śmietana słodka czy kwaśna
kasia
25 lutego 2015 at 16:29Uwielbiamy to ciasto,tylko bez delicji,jak dla mnie za slodkie z delicjami. Na swieta wielkanocne napewno go nie zabraknie ;-)
Iwona
6 marca 2015 at 14:16Mąż zamiast Pysia kupił Kubusia, może być czy jest za gęsty?
Ostra na Słodko
6 marca 2015 at 14:22Śmiało może być! :))))
LEŚNY MECH Z GALARETKĄ - NAJLEPSZY!
3 kwietnia 2015 at 06:52[…] jak ciasto Shrek, które już już kiedyś Wam […]
Kurczoczka
11 listopada 2015 at 20:15Zrobiłam to ciacho ale cos wyszlo nie tak….w tej masie zielonej było czuć proszek budyniowy… To chyba noe jest normalne? Czy ja powinnam te budynoe najpierw zroboc z mlekiem?
Ostra na Słodko
12 listopada 2015 at 08:03Nie dodajemy absolutnie mleka, rozrabiamy w soku.
Dokładnie miksując z ciepłym sokiem ( jak w przepisie ) proszek całkowicie się rozpuszcza.
Coś musiałaś źle zrobić albo niedokładnie zmiksowałaś.
Kurczoczka
12 listopada 2015 at 19:00W przepisie nie ma mowy o miksowaniu. Wyczytalam w innych przepisach że trzeba bylo tak dlugo gotowac az masa zrobi soe gęsta a z twojego przepisu wynikało iż mam szybko zagotowac. Uczulam wszystkich, masa musi być gesta, trzeba dłużej pogotowac
Anonim
15 grudnia 2017 at 11:22Napisane jest żeby szybko mieszać a nie szybko gotować. To jest budyń, wiadomo że jeśli nie zgęstnieje, to mąka będzie surowa ;)