I kolejna pyszna szarlotka gotowa!
Tym razem wersja na niesamowicie delikatnym, kruchym cieście … z soczystymi jabłkami oblanymi karmelem.
Przypomina znane i lubiane szarlotki rustykalne.
Robi się ją niezwykle szybko i tam samo szybko znika.
Idealna do popołudniowej kawki.
Spróbujcie!
SKŁADNIKI:
CIASTO:
* mąka pszenna – 180 g
* sól – 0,5 łyżeczki
* cukier puder – 40 g
* zimne masło – 120 g
* zimna woda – ok. 5 łyżek
NADZIENIE:
* soczyste jabłka – 1 kg
* sok z cytryny – 2 łyżki
* cukier wanilinowy – 1 łyżka
* cukier brązowy – 80 g
* masło – 65 g
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
CIASTO:
Mąkę przesiewamy z solą i cukrem pudrem, dodajemy posiekane masło, wyrabiamy sypkie okruchy.
Stopniowo dodajemy zimną wodę i wyrabiamy – ciasto ma być zwarte i plastyczne.
Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki.
NADZIENIE:
Obrane jabłka kroimy w grubsze plastry, skrapiamy sokiem cytrynowym i cukrem wanilinowym.
Na patelni roztapiamy masło, dodajemy brązowy cukier i podgrzewamy na wolnym ogniu , do uzyskania maślanego karmelu.
Wsypujemy pokrojone jabłka i podgrzewamy ok. 3 minuty dokładnie obtaczając owoce.
CAŁOŚĆ:
Ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na ok. 30 cm placek, przekładamy na blachę wyłożoną papierem.
Na środku układamy nadzienie, zaginamy krawędź ciasta wokół jabłek do wewnątrz i lekko ściskamy.
Smarujemy żółtkiem roztrzepanym z mlekiem.
Wkładamy do nagrzanego na 190C piekarnika na ok. 40 minut, zostawiamy do ostudzenia.
Całość posypujemy cukrem pudrem.
Obłędnie smakuje np. z waniliowym lodami!
5 komentarzy
Dori
27 lutego 2015 at 10:14A jak zrobiona taka fajna forma (zakladki)?? Na jaka blachę??
Ostra na Słodko
27 lutego 2015 at 10:23Pisze w przepisie , że rozwałkowujemy na 30 cm :)
A zakładki same powstają jak zamykamy ciasto :)
Lola
3 kwietnia 2015 at 17:48Z czym jeszcze możemy podać tą szarlotkę? ;)
Ostra na Słodko
3 kwietnia 2015 at 18:50Tak jak napisałam powyżej – najlepszym dodatkiem będą tutaj klasyczne waniliowe lody albo bita śmietana.
Szarlotka jest słodka , dzięki karmelowi i nie ma co kombinować , bo straci cały swój “urok” ;)
SZARLOTKA NA KRUCHYM CIEŚCIE Z KREMEM JABŁKOWO-BUDYNIOWYM
25 września 2015 at 08:22[…] No i dziś mam dla Was przepis na taką pyyyszną szarlotkę. […]