Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia, a co za tym idzie zbliżają się też makowe smakołyki!
Chyba o żadnej innej porze roku nie smakują one tak fantastycznie, jak właśnie wtedy, kiedy za oknem prószy śnieg, a choinka pięknie błyszczy kolorowymi światełkami.
Dziś mam dla Was przepis na najlepszy na świecie tort makowy!
Intensywnie makowe ciasto, wilgotne a zarazem delikatne pokryte 2 kremami – jednym z dodatkiem irlandzkiego, śmietankowego alkoholu, a drugim kokosowym – również z kroplą likieru.
Do tego chrupiąca prażynka, odrobina lekko kwaśnego dżemu z aronii i piękna beza włoska, która opalona dodaje całości niesamowitego uroku.
Tort nie tylko wygląda cudownie, ale i tak samo smakuje!
Jest moim pomysłem na konkurs KULINARNY BLOG ROKU – mam nadzieję, że podbije Wasze serca!
Jeśli chcecie na mnie zagłosować – zapraszam tutaj: http://gotujmy.pl/kulinarny-blog-roku-2016-zgloszenia.html?offset=15
Wystarczy się DARMOWO zalogować i KLIK!
Nic więcej!
A ja spośród głosujących wylosuję 1 osobę, która otrzyma ode mnie fajny sprzęt do kuchni!!!
Spróbujcie!
SKŁADNIKI:
( tortownica 24 cm )
CIASTO MAKOWE / BLATY:
* mak mielony – 300 g
* cukier drobny – 270 g
* jajko – 7 szt
* kasza manna – 3 łyżki
* bułka tarta – 2 łyżki
* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
* ekstrakt do ciast rumowy lub migdałowy – 1 łyżeczka
KREM ŚMIETANKOWY Z LIKIEREM:
* likier śmietankowy Baileys – 125 ml
* żółtko – 3 szt
* cukier – ok. 50 g
* mleko – 170 ml
* mąka pszenna – 18 g
* mąka ziemniaczana – 18 g
* serek mascarpone – 250 g
* prażynki do tortów – ok. 0,5 szkl
KREM KOKOSOWY:
* mleko kokosowe – 250 ml
* żółtko – 1 szt
* małe jajko – 1 szt
* cukier – 100 g
* maka pszenna – 1,5 łyżki
* mąka ziemniaczana – 1 łyżka
* masło – 150 g
* kokos – 0,5 szkl
* likier kokosowy Malibu – 2 łyżki
* spirytus – 1 łyżka
BEZA WŁOSKA:
* drobny cukie – 1 szkl
* woda – 1/4 szkl
* białko – 3 szt
* sol – 1 szczypta
DO NASĄCZENIA:
* słodka herbata
DODATKOWO:
* dżem z aronii
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
BLATY MAKOWE:
Mak “parzymy” wrzątkiem, studzimy, odciskamy wodę.
Żółtka ucieramy z cukrem na puszysty krem, dodajemy mak, przesianą kaszę mannę i bułkę tartą wraz z proszkiem do pieczenia i ekstraktem – wszystko razem dokładnie miksujemy.
Dodajemy ubite na sztywno białka i delikatnie, ale dokładnie mieszamy szpatułką.
Wylewamy do tortownicy wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia i pieczemy ok. 45 minut / 170C. Po upieczeniu dokładnie studzimy w uchylonym piekarniku.
Kroimy na 3 blaty.
KREM ŚMIETANKOWY Z LIKIEREM:
Do zagotowanego, gorącego mleka dodajemy alkohol, mieszamy.
Żółtka ubijamy z cukrem na gładką puszystą masę, dodajemy przesiane mąki i miksujemy na gładką masę.
Tak przygotowaną masę dodajemy do mleka wymieszanego z likierem i miksujemy na gładko.
Stawiamy na ogień i gotujemy na wolnym ogniu cały czas mieszając, a ż krem uzyska konsystencje budyniu.
Zdejmujemy, narywamy folią, studzimy całkowicie.
Serek mascarpone miksujemy, a następnie łyżka po łyżce dodajemy całkowicie wystudzony krem – wszystko razem miksujemy na gładki krem.
KREM KOKOSOWY:
Odkładamy 1/4 mleka kokosowego, resztę podgrzewamy.
Żółtko ucieramy z jajkiem i cukrem na puch. Dodajemy odlane mleko kokosowe i obie mąki – miksujemy.
Masę jajeczną wlewamy do gotującego się mleka i cały czas mieszając gotujemy budyń, studzimy.
Masło ucieramy na puch i łyżka po łyżce dodajemy wystudzony budyń kokosowy.
Dodajemy likier i kokos – mieszamy, chłodzimy.
BEZA WŁOSKA:
Białka ubijamy z solą do momentu “miękkich wierzchołków”.
Wodę gotujemy z cukrem, a gdy zawrze gotujemy 3 minuty, do tzn “próby piórka”.
Do ubitych się białek wlewamy gorący syrop cieniutkim strumieniem i ubijamy na wysokich obrotach, aż białka wystygną i misa miksera będzie chłodna.
CAŁOŚĆ:
Układamy 1 blat ciasta, nasączamy go słodką herbatą, smarujemy dżemem aroniowym, zalewamy połową kremu śmietankowego, posypujemy prażynkami.
Przykrywamy drugim blatem makowym, ponownie nasączamy słodką herbatą, smarujemy dżemem aroniowym, zlewamy kremem kokosowym i posypujemy prażynkami.
Przykrywamy ostatnim blatem makowym, nasączamy słodką herbatą i smarujemy resztą kremu śmietankowego( łącznie z bokami ).
Wstawiamy na kilka godzin do schłodzenia.
Po tym czasie dekorujemy bezą włoską, opalamy i podajemy!
I jeszcze raz przypominam : jeśli podoba Wam się mój blog i macie ochotę zagłosować na mnie w konkursie Kulinarny Blog Roku, to zapraszam!
http://gotujmy.pl/kulinarny-blog-roku-2016-zgloszenia.html?offset=15
Z całego serca dziękuję za KAŻDY głos!
REGULAMIN KONKURSU
1) Konkurs na tym blogu organizuję ja. Ja również jestem sponsorem nagrody. . Konkurs zaczyna się dzisiaj, a trwać będzie do 15 grudnia b.r. włącznie.
2) Zwycięzców wybiera powołana przeze mnie 3 osobowa komisja – subiektywnie i wg. własnej oceny. Przyznana będzie 1 nagroda. Ogłoszenie wyników nastąpi do 30 grudnia b.r. . Wysyłka tylko w granicach RP.
3) Nagroda: drobny sprzęt AGH do kuchni – rozdrabniacz elektryczny.
4) W konkursie może wziąć udział każdy, kto prawidło dokona zgłoszenia – czyli odda na mnie swój głos i plakat konkursowy podpisze komentarzem.
5) Laureat zobowiązany jest podać dane potrzebne do wysyłki w ciągu 3 dni kalendarzowych od dnia, w którym zostaną podane wyniki.
6) Osoba biorąca udział w konkursie dodając zgłoszenie jednocześnie akceptuje regulamin.
Organizator czyli ja oświadcza, że konkurs nie jest grą losową, loterią fantową, zakładem wzajemnym ani loterią promocyjną, których wynik zależy od przypadku (przeprowadzenia losowania) w rozumieniu Art. 2 ustawy z dnia 29 lipca 1992 r. o grach losowych i zakładach wzajemnych (Dz.U. z 2004 r. Nr 4, poz. 27 z późn. zm.)
20 komentarzy
Ewelina
10 grudnia 2016 at 09:32Głos oddany!:)
Co do przepisu…gdyby tak czymś zastąpić bezę włoską? Nie mam niestety czym jej opalić, więc może można ją upiec w piekarniku, a następnie pokruszyć na wierzchu?:)
Ostra na Słodko
10 grudnia 2016 at 09:38Beza włoska to beza sparzona wrzacym syropem – śmiało można ją jeść bez opalania albo wsadzić do piekarnika na 200C na ok. 4=6 minut po gorną grzalkę
Joanna
21 grudnia 2016 at 13:36A czym można zastapić kasze manne?Pozdrawiam
Ostra na Słodko
21 grudnia 2016 at 13:46Najlepiej nie zastępować niczym – tu potrzebne jest coś , co zagęści, zwiąże masę.
Z mąką zrobi się „gniot” .
Ewentualnie może być tarta bułka, kaszka kukurydziana.
Kasia
11 grudnia 2016 at 09:43Jakimi prażynkami?
Kinia
12 grudnia 2016 at 13:20Klik klik 106 głosik od nas leci :) powiedzenia! Póki co bijesz na łopatki pozostałych, oby tak do końca!
Ostra na Słodko
12 grudnia 2016 at 13:22dziękuję!!! <3
Jeśli możesz o napisz jeszcze komentaz na fb - wtedy będę wiedziala kto pisze, zebyś mogła wziąć udzial w losowaniu :)))
Ania
12 grudnia 2016 at 14:03Pytanie kokos – 0,5 szkl rozumiem że chodzi o wiórki kokosowe?
a te prażynki do tortów gdzie można kupić.
Mega przepis już został wydrukowany teraz tylko zaopatrzyć się w składniki i na święta jak znalazł :)
Ostra na Słodko
12 grudnia 2016 at 14:05Kokos – tak wiórki :)
Prażynki do tortów to takie platki kukurydziane specjalne do tortów – różnią się tym , że nawet włożone do kremu czy masy ne miękną tyko są caly czas chrupiące.
Można je dostać w sklepie dla cukierników ( tam gdzie np. dekoracje do torów komunijnych ).
Jeśli nie dostaniesz możesz je zastąpić drobno posiekanymi herbatnikami albo całkowicie zrezygnować.
Anka
13 grudnia 2016 at 16:39Ile wcześniej można zrobić bezę? Czy tylko tuż przed podaniem, czy można ja położyć na torcie trzymać w lodowce i podpalić przed podaniem ?
Ostra na Słodko
13 grudnia 2016 at 17:02Przed samym podaniem – bezy włoskiej nie trzymamy w lodówce :)
Ania
17 grudnia 2016 at 20:01Jak długo można trzymać bezę juz podpaloną i gotowy tort w lodowce ?czy można ja zrobić np 3 godziny przed podaniem ?lub 1 dzień ?
Ostra na Słodko
17 grudnia 2016 at 20:10Bezę włoską przyrządzamy bezpośrednio przed podaniem i wtedy opalamy, nie przechowujemy jej w lodówce.
Ula
12 lutego 2017 at 02:10Na jaką tortownice jest ciasto?
Ostra na Słodko
12 lutego 2017 at 06:13Jest informacja w przepisie – 24 cm :)
Ola
16 stycznia 2018 at 08:58Witam czy mogę zatopić gotowym budyniem, czy lepiej zrobić tak jak jest w przepisie
Aleksandra
21 grudnia 2018 at 16:06mleko kokosowe to takie z puszki?
Ostra na Słodko
21 grudnia 2018 at 17:06TAK :)
ewa
8 lipca 2019 at 16:12Witam.Tort swietny.Widzialam juz wpis o prazynkach,ale jeszcze dorzuce na ten temat swoje trzy grosze. W necie 50g kosztuje ok 8 zl ,niesmaczny zart.Znalazlam przepisy na zrobienie takich prazynek,ale zbyt czasochlonne dla kogos, kto piecze okazjonalnie i rzadko wykorzystuje takie chrupki.Szkoda,ze cos z wody i maki kosztuje krocie,a jak jest robione na skale przemyslowa to powinno kosztowac jak rozki do lodow (podobna receptura).
Ostra na Słodko
8 lipca 2019 at 16:15Zgadzam się!
Cena prażynek często powala niestety.