Uwielbiam kukurydzę – zarówno jako dodatek do zapiekanek, sałatek czy też zup.
Kiedyś już pokazywałam Wam krem z kukurydzy, dziś zapraszam na jego bogatszą ( i jeszcze lepszą wersję ).
Połączenie kukurydzy z czosnkiem porem, cebulką i aromatycznymi przyprawami tworzy danie, któremu nikt się nie oprze.
Ja swoją wzbogaciłam jeszcze o makaron – jest tak sycąca, że śmiało wystarczy za jednodaniowy obiad, a do tego bardzo rozgrzewa – idealna na zimę, jaka nam się robi za oknem!
Spróbujcie!
SKŁADNIKI:
( dla 2 osób )
* kukurydza – 250 g
* duża cebula – 1 szt
* por- 1/3 szt
* czosnek – 1 ząbek
* świeża chili i imbir – po 0,5 szt
* masło – 1 czubata łyżka
* mąka – 1 łyżka
* ziemniaki – 2 szt
* bulion warzywny – ok. 1,5 l
* śmietana -30% – ok. 70 ml
* sól, pieprz , papryka, kurkuma
* makaron pełnoziarnisty świderki Lubella – 2 porcje
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Cebulę, pora, czosnek, świeży starty imbir i chili drobno siekamy, szklimy na maśle, opuszczamy mąką i jeszcze chwilę rumienimy.
Zalewamy bulionem, gotujemy, do gorącego dodajemy pokrojone w kosteczkę ziemniaki i po ok. 15 minutach wrzucamy kukurydzę.
Doprawiamy solą, pieprzem, kurkumą i słodką papryką, zagęszczamy śmietaną, miksujemy.
Podajemy gorącą z ugotowanym al dente makaronem i świeżymi ziołami!
Smacznego!
Wpis powstał we współpracy z marką Lubella
No Comments