Kolejny przepis z zeszyciku cioci Basi!
I kolejna szarlotka przed nami!
Wyglądem odrobinę przypomina moją Szarlotkę królewską , ale smak i wykonanie całkiem inne ( co nie znaczy , że mniej smaczne! )
Duża ilość jabłek pokryta fantastycznym kremem i prażonymi wiórkami kokosu zachwyca podniebienie!
Każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę!
SKŁADNIKI:
( duża blacha np. 20×26 )
BISZKOPT :
* mąka pszenna – 0,5 szkl
* mąka ziemniaczana – 0,5 szkl
* jajko – 5 szt
* cukier – 3/4 szkl
* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
JABŁKA :
* jabłko – 5 szt
* galaretka cytrynowa – 3 op
* woda – 700 ml
KREM :
* mleko – 500 ml
* mąka ziemniaczana – 2 łyżki
* mąka pszenna – 1 łyżka
* masło – 200 g
* cukier – 0,5 szkl
* cukier waniliowy – 1 łyżka
KRUSZONKA :
* wiórki kokosowe – 150 g
* cukier – 4 łyżki
* masło – 100 g
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
BISZKOPT:
Oddzielamy żółtka od białek.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Pod koniec ubijania dodajemy łyżka po łyżce cukier ( nie przerywający przy tym ubijania ).
Wlewamy po 1 żółtku , cały czas miksując.
Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie , ale dokładnie mieszamy.
Formę natłuszczamy , dno wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto.
Wkładamy do nagrzanego na 170C piekarnika na ok. 30-35 minut.
Zostawiamy do ostudzenia.
MASA JABŁKOWA :
Galaretkę rozpuszczamy w 700 ml wrzątku.
Jabłka obieramy , ścieramy na dużych oczkach.
Zalewamy gorącą galaretką i dokładnie mieszamy.
Odstawiamy do tężenia , a następnie wylewamy na biszkopt.
KREM :
Odlewamy 125 ml mleka i rozprowadzamy z mąką.
Pozostałe mleko gotujemy z cukrami.
Do gotującego wlewamy rozrobione mąki i gotujemy na wolnym ogniu cały czas mieszając , studzimy.
Miękkie masło ucieramy , a następnie dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu.
Dobrze zmiksowany krem wykładamy na masę jabłkową.
KRUSZONKA KOKOSOWA :
Na patelni rozpuszczamy masło , dodajemy cukier i kokos.
Rumienimy na złoto , a następnie przykrywamy ciasto.
Całość wkładamy do lodówki na kilka godzin ( najlepiej na noc ).
Smacznego!
6 komentarzy
magma
1 marca 2014 at 09:27wygląda świetnie, chętnie bym taką zjadła:)
Babka białkowa kokosowo - makowa
29 marca 2014 at 10:14[…] wiecie uwielbiam wszystko co kokosowe , więc zwykle najczęściej to właśnie kokos jest u mnie dodatkiem do […]
Truskawkowe muffiny z migdałowo - kokosową kruszonką
22 maja 2014 at 16:06[…] migdałowo – kokosową kruszonką Będę Wam to powtarzać do znudzenia : uwielbiam kruszonkę! Z ciast … drożdżówek … muffinek czy innych przysmaków zawsze wyżeram ją w […]
Pleśniak z malinami , bezą i kruszonką
25 czerwca 2014 at 19:22[…] wiecie jestem wielką miłośniczką kruszonki ( Ajjj <3 ) … a co za tym idzie jednym z moich ulubionych ciast jest znany i lubiany […]
SZARLOTKA Z BUDYNIEM
21 listopada 2014 at 20:54[…] prezentowałam Wam Szarlotkę z kremem budyniowym i kokosową kruszonką , a dziś mam dla Was coś mniej królewskiego , ale absolutnie nie mniej […]
Szarlotka Z Bitą śmietaną
28 marca 2016 at 08:34[…] Taka szarlotka to prawdziwa uczta dla podniebienia! […]