Wegańskich i bezglutenowych wypieków ciąg dalszy!
Dziś mam dla Was przepis na przepyszny ( ale to przepyszną! ) Tartę Snickers czyli Tartę orzechową z kaszy jaglanej.
100% wegańska i bezglutenowa.
Jest wymarzoną alternatywą dla klasycznych tart orzechowych i zachwyci wszystkich wielbicieli orzechowych słodkości.
Smakuje genialnie i jest to jedna z najlepszych orzechowych tart jakie jadłam.
Idealna na deser do popołudniowej kawki.
Z całą pewnością posmakuje również tym, którzy na diecie bezglutenowej ani wegańskiej wcale nie są.
Koniecznie spróbujcie!
SKŁADNIKI:
( foremka ok. 24 cm )
SPÓD:
* migdały – 1 szkl
* suszone daktyle – 7 szt
* masło orzechowe – 2 łyżki
* olej kokosowy – 1 łyżka
* kakao – 1 łyżka
MASA:
* kasza jaglana – 3/4 szkl
* syrop z agawy ( lub inne słodzidło: cukier , ksylitol , erytrytol ) – 50 ml ( lub do smaku )
* nerkowce – 0,5 szkl
* masło orzechowe – 1 czubata łyżka
* sok z cytryny – 1 łyżka
POLEWA:
* masło orzechowe – 3-4 łyżki
* suszone daktyle – szkl
* orzechy ziemne lekko solone – 3/4 szkl
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
SPÓD:
Daktyle moczymy we wrzątku ok. 10 minut, odsączamy, dodajemy migdały, masło orzechowe, olej kokosowy i odrobinę wody ( spod daktyli ) – wszystko razem dokładnie blendujemy na gładka masę,
Wylepiamy foremkę do tarty ( boki również ), chłodzimy.
MASA:
Wypłukaną dwukrotnie kaszę jaglaną zalewamy 2 szklankami wody, gotujemy ok. 15 minut ( aż płyn wsiąknie ), zdejmujemy z palnika, przykrywamy i zostawiamy na ok. 10 minut
Dodajemy nerkowce, masło orzechowe , syrop z agawy lub inne słodzidło i sok z cytryny – wszystko razem dokładnie bledujemy.
Tak przygotowaną masę wykładamy na schłodzony spód i wkładamy do lodówki na ok. 15 minut.
POLEWA:
Namaczamy we wrzątku daktyle, odsączamy, a następnie blendujemy na gładką masę z masłem orzechowym.
Całość posypujemy podprażonymi wcześniej orzechami ziemnymi ( najlepiej lekko solonymi! )
Chłodzimy kilka godzin i zajadamy!
Smacznego!
Wpis powstał we współpracy z marką JAWO KRAKÓW – sklep z setkami fantastycznych produktów do kuchni!
1 Comment
Ini
11 grudnia 2017 at 15:40Myśłałam że to kolejny zdrowy i mdławy deser, jednak opis mnie przekonał. Zrobiłam i stwierdzam że deser jest GENIALNY! Nie lubie daktyli, jednak w tym wydaniu są obłędne. Serdecznie polecam i dzięki za przepis!