Perły Tapioki to gruby granulat wytwarzany ze skrobi rośliny nazywanej potocznie maniokiem.
Wykorzystywane najczęściej do deserów,koktajli albo jako skladnik zdrowego, pożywnego śniadania.
Kiedyś już pokazywałam Wam pyszny deser z jej dodatkiem, dziś przyszła pora na kolejny!
Mam dla Was przepis na pyszny pudding z tapioki z dodatkiem ulubionego masła orzechowego i bananów.
Sycący i bardzo bardzo smaczny!
Idealny zarówno na ciepło jak i na zimno.
Koniecznie spróbujcie!
SKŁADNIKI:
( 2-3 porcje )
* mleko – 1,5 szkl
* woda – 0,5 szkl
* tapioka – ok. 0,5 szkl
* cukier – 3 łyżk
* wailia – 1 laska
* śmietanka 30% – 1/3 szkl
* żołtko – 1 szt
* sól – 1 szczypta
+ miękkie banany
+ masło orzechowe
+ chipsy bananowe
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Tapiokę zalewamy zimną wodą, odstawiamy na ok 20 minut, odcedzamy.
Mleko, cukier, sól, żółtko mieszamy, dodajemy ziarenka wanilii i gotujemy na wolnym ogniu cały czas mieszając.
Dodajemy tapiokę, mieszamy, gotujemy ok. 20 minut.
Pod koniec wlewamy śmietankę, zagotowujemy.
Naprzemiennie razem z masłem orzechowym i bananami wkładamy do słoiczków.
Smacznego!
No Comments