CIASTO BUDYNIOWE Z BANANAMI Z I GALARETKA

Uwielbiam ciasta budyniowe!

Są niesamowicie łatwe , szybkie i smaczne!

Z kilku prostych składników możemy stworzyć ciacho , które zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy.

Delikatny , puszysty biszkopt przełożony słodkim budyniowym kremem , z dodatkiem bananów i orzeźwiającej galaretki jest świetnym pomysłem na zbliżającą się wielkimi krokami wiosnę.

Polecam!

   ciasto bananowe , ciasto budyniowe , z galaretka , bananowiec , banany , budyniowiec , ostra na slodko 5

SKŁADNIKI:
(22×33 cm )

BISZKOPT :
* jajko – 6 szt
* cukier – 1 szkl
* cukier wanilinowy – 1 op
* mąka pszenna – 3/4 szkl
* mąka ziemniaczana – 3/4 szkl
* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
* sól – 1 szczypta

KREM BUDYNIOWY :
* budyń waniliowy – 2 op
* mleko – 700 ml
* cukier – ok.3 łyżki
* miękkie masło – 200 g
* cukier puder – 3 łyżki

DODATKOWO :
* woda – 125 ml
* sok z cytryny – 3 łyżki
* cukier – 1 łyżeczka
* banan – 3 szt
* galaretka cytrynowa – 2 szt

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

BISZKOPT :

Białka oddzielamy od żółtek.

Do białek dodajemy odrobinę soli i ubijamy na sztywno.

Dodajemy cukier i cukier wanilinowy i ubijamy do momentu , aż piana będzie błyszcząca.

Cały czas miksując dodajemy po 1 żółtku ,  a następnie wsypujemy mąki przesiane z proszkiem do pieczenia.

Wszystko razem mieszamy łyżką.

Wlewamy na blachę wyłożoną na spodzie papierem i pieczemy ok. 30 min/180C

Studzimy.

W trakcie pieczenia biszkoptu rozrabiamy 2 galaretki w ok. 700 ml wody – dostawiamy do tężenia.

KREM :

W 700 ml mleka gotujemy budyń , odstawiamy do ostygnięcia.

Miękkie masło miksujemy z z cukrem pudrem na puszystą masę.

Nie przerywająca dodajemy po 1 łyżce budyniu i dokładnie mieszamy.

CAŁOŚĆ:

Wystudzony biszkopt kroimy na 2 blaty.

Każdy nasączamy wodą wymieszaną z cytryną i cukrem.

Pokrywamy 2/3 kremu , przykrywamy drugim blatem , dociskamy.

Pokrywamy resztą kremy i układamy pokrojonego banana.

Zalewamy tężejącą galaretką.

Zostawiamy na noc w lodówce.

Smacznego!