Uwielbiam ciasta budyniowe!
Są niesamowicie łatwe , szybkie i smaczne!
Z kilku prostych składników możemy stworzyć ciacho , które zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy.
Delikatny , puszysty biszkopt przełożony słodkim budyniowym kremem , z dodatkiem bananów i orzeźwiającej galaretki jest świetnym pomysłem na zbliżającą się wielkimi krokami wiosnę.
Polecam!
SKŁADNIKI:
(22×33 cm )
BISZKOPT :
* jajko – 6 szt
* cukier – 1 szkl
* cukier wanilinowy – 1 op
* mąka pszenna – 3/4 szkl
* mąka ziemniaczana – 3/4 szkl
* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
* sól – 1 szczypta
KREM BUDYNIOWY :
* budyń waniliowy – 2 op
* mleko – 700 ml
* cukier – ok.3 łyżki
* miękkie masło – 200 g
* cukier puder – 3 łyżki
DODATKOWO :
* woda – 125 ml
* sok z cytryny – 3 łyżki
* cukier – 1 łyżeczka
* banan – 3 szt
* galaretka cytrynowa – 2 szt
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :
BISZKOPT :
Białka oddzielamy od żółtek.
Do białek dodajemy odrobinę soli i ubijamy na sztywno.
Dodajemy cukier i cukier wanilinowy i ubijamy do momentu , aż piana będzie błyszcząca.
Cały czas miksując dodajemy po 1 żółtku , a następnie wsypujemy mąki przesiane z proszkiem do pieczenia.
Wszystko razem mieszamy łyżką.
Wlewamy na blachę wyłożoną na spodzie papierem i pieczemy ok. 30 min/180C
Studzimy.
W trakcie pieczenia biszkoptu rozrabiamy 2 galaretki w ok. 700 ml wody – dostawiamy do tężenia.
KREM :
W 700 ml mleka gotujemy budyń , odstawiamy do ostygnięcia.
Miękkie masło miksujemy z z cukrem pudrem na puszystą masę.
Nie przerywająca dodajemy po 1 łyżce budyniu i dokładnie mieszamy.
CAŁOŚĆ:
Wystudzony biszkopt kroimy na 2 blaty.
Każdy nasączamy wodą wymieszaną z cytryną i cukrem.
Pokrywamy 2/3 kremu , przykrywamy drugim blatem , dociskamy.
Pokrywamy resztą kremy i układamy pokrojonego banana.
Zalewamy tężejącą galaretką.
Zostawiamy na noc w lodówce.
Smacznego!

