Kolejne muffinki gotowe!
Tym razem bananowe z dodatkiem chrupiących migdałów.
Delikatne ciasto wypełnione mokrym , słodki wnętrzem zachwyca przy każdym kęsie.
A muffinki jak to muffinki – robi się ekspresowo!
SKŁADNIKI:
– mąka pszenna – 1 szkl
– cukier – 3 łyżki
– proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
– sól – szczypta
DODATKOWO:
– płatki migdałów – 4 łyżki
– banan – 1 duża szt
– jajko – 1 mała szt
– mleko – 4 łyżki
– roztopione masło – 1 łyżka
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
W naczyniu mieszamy suche składniki (mąka , cukier , proszek , sól , migdały).
Dodajemy do nich pokrojonego banana.
W drugim naczyniu roztrzepujemy jajko z mlekiem i roztopionym masłem.
Mokre składniki dodajemy do suchych i lekko mieszamy – tylko do połączenia składników.
Foremki do muffinek ( u mnie jak zawsze silikonowe! ) wypełniamy ciastem ( do ok. 3/4 wysokości ).
Pieczemy w temperaturze 190ºC, przez około 25 minut, aż będą ładnie rumiane.
W naczyniu mieszamy suche składniki (mąka , cukier , proszek , sól , migdały).
Dodajemy do nich pokrojonego banana.
W drugim naczyniu roztrzepujemy jajko z mlekiem i roztopionym masłem.
Mokre składniki dodajemy do suchych i lekko mieszamy – tylko do połączenia składników.
Foremki do muffinek ( u mnie jak zawsze silikonowe! ) wypełniamy ciastem ( do ok. 3/4 wysokości ).
Pieczemy w temperaturze 190ºC, przez około 25 minut, aż będą ładnie rumiane.
3 komentarze
Muffinki bananowo - czekoladowe
5 sierpnia 2014 at 13:31[…] je z bananami i płatkami migdałowymi – efekt […]
Ewelina
24 listopada 2016 at 22:20Można czymś zastąpić mleko?:) Jogurt grecki np.?:)
Ostra na Słodko
24 listopada 2016 at 22:25Śmiało może być jogurt!