Lody lody dla ochłody!
Wreszcie znów mamy prawdziwe, wyczekane lato i pogodę o jakiej marzyliśmy!
I znów z wielką przyjemnością sięgamy po mrożone, orzeźwiające desery!
Zainspirowana kawą INKA stworzyłam kolejną, pyszną propozycję na upalny lipiec!
Mrożona kawa INKA na mleku kokosowym z dodatkiem waniliowych lodów, mlecznej czekolady i domowych kokosowych pralinek tworzy fantastyczną całość, której żaden łasuch się nie oprze!
Robi się błyskawicznie, a smakuje fenomenalnie!
Spróbujcie!
SKŁADNIKI:
( 2 porcje )
DESER:
* kawa INKA klasyczna – 2 łyżki
* mleko kokosowe – 400 g ( 1 puszka )
* lód
* cukier ( drobny ) – 3 łyżki
* ulubione waniliowe lody – 2 duże gałki
* mleczna czekolada – 100 g
KOKOSOWE PRALINKI:
* masło – 50 g
* cukier puder – 1/4 szkl
* małe jajko – 1 szt
* wiórki kokosowe – 80 g
* herbatniki – 50 g
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :
KOKOSOWE PRALINKI:
Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę.
Pod koniec dodajemy roztrzepane jajko i dokładnie mieszamy.
Wsypujemy 50 g wiórków ( resztę zostawiamy do obtaczania ) oraz pokruszone herbatniki – dokładnie mieszamy, odstawiamy na ok. 30 minut do schłodzenia.
Po schłodzeniu formujemy kuleczki, obtaczamy w reszcie kokosu.
DESER:
Kawę INKA miksujemy z lodem oraz mlekiem kokosowym i cukrem.
Zalewamy kieliszki, dodajemy po gałce lodów oraz pralinki.
Oblewamy roztopioną czekoladą.
Smacznego!
No Comments