Dziś mam dla Was przepis na ciasto zrobione przez mamę, jakiego do tej pory jeszcze z całą pewnością na blogu nie było, a na moim IG już się pojawiło ( zapraszam do obserwowania: https://www.instagram.com/ostranaslodko/ )!
Połączenie kakaowego biszkoptu z kremem budyniowym „kaktusowym” z bananami i śmietankowo-agrestową pianką tworzy fantastyczną całość, która zachwyci wszystkich!
Gwarantuję!
Każdy sięgnie po dokładkę! Przepis dostała już jakiś czas temu od koleżanki z pracy – zagościł na stałe!
Króluje pod nazwą Kaktus z uwagi na sok „Kaktus” dodany do kremu budyniowego.
Polecam!
SKŁADNIKI:
CIASTO:
* jajko – 5 szt
* cukier – 0,5 szkl
* sol -1 szczypta
* mąka pszenna – 1 szkl
* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
* kakao – 1 łyżka
MASA BUDYNIOWA:
* budyń śmietankowy – 120
* banany – 5-6 szt
* sok kaktus – 1 litr
* masło 200 g
PONCZ:
* woda – 0,5 szkl
* sok z cytryny – 3 łyżki
* cukier puder – 1 lyżka
MASA ŚMIETANKOWA:
* galaretka agrestowa – 1 op
* wrzątek – 250 ml
* truskawki – 0,5 kg
* śmietana 36% – 500 ml
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
CIASTO:
Jajka ubijamy z cukrem oraz szczyptą soli na puch.
Do osobnej miski dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, przesiane kakao i dokładnie mieszamy.
Dodajemy do ubitych jajek, mieszamy.
Wylewamy na blachę o wymiarach 25×20 cm ( lub podobnych ) i rozsmarowujemy.
Pieczemy 25 minut w 180 stopniach.
Z ciasta zdrapujemy skórkę, przekrawamy na pół.
KREM BUDYNIOWY:
Do garnka wsypujemy budynie, wlewamy sok, dokładnie mieszamy, wstawiamy na mały ogień i mieszamy do momentu aż zgęstnieje.
Po zgęstnieniu wyłączamy.
Do gorącego budyniu dodajemy masło i mieszamy do momentu aż się rozpuści.
Banany kroimy w plasterki, dodajemy do letniego ( nie gorącego ) budyniu i dokładnie mieszamy.
PONCZ:
Do miseczki dodajemy wodę, sok z cytryny, cukier puder i dokładnie mieszamy.
Dolną część ciasta nasączamy 1/2 ponczu.
Wykładamy masę budyniową i rozsmarowujemy.
Kładziemy drugą część przekrojonego ciasta i delikatnie dociskamy.
Nasączamy pozostałym ponczem.
MASA ŚMIETANKOWA:
Galaretkę zalewamy gorącą wodą, mieszamy, odstawiamy do wystudzenia.
Truskawki kroimy.
Ubijamy zimną śmietankę kremówkę, dodajemy wystudzoną galaretkę i miksujemy chwilę do połączenia się.
Dodajemy pokrojone truskawki, dokładnie mieszamy.
Masę wykładamy na ciasto, rozsmarowujemy.
Chłodzimy przez noc.
Smacznego!
No Comments