Dziś mam dla Was przepis na ciasto a’la sernik zrobione przez mamę,
( zapraszam do obserwowania mojego Instagrama – tam pojawiają się wcześniej przepisy ): https://www.instagram.com/ostranaslodko/ )!
Połączenie kruchego spodu z pyszną masą śmietanową a’la sernik oraz soczystymi śliwkami i dodatkiem borówek tworzy fantastyczną całość, która zachwyci wszystkich!
Gwarantuję!
Każdy sięgnie po dokładkę!
Przepis dostała już jakiś czas temu od koleżanki z pracy – zagościł na stałe!
Ps. Taki sernik bez sera można zrobić ze wszystkimi owocami, jakie chcecie – każde sezonowe wspaniale będą się komponować.
Polecam!
SKŁADNIKI:
( 25×20 )
CIASTO:
* mąka – 3 szkl
* masło – 250 g
* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
* żółtka – 5 szt
cukier – 5 szt
MASA:
* białka – 5 szt
* sól – 1 szczypta
* cukier – 1 szkl
* budyń śmietankowy bez cukru – 2 op
* śmietana kwaśna 18% – 660 g
* bułka tarta – 2 łyżki
* śliwki – 1 kg
* borówki – 250 g
DODATKOWO:
* budyń śmietankowy do posypania śliwek
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Do miski wkładamy mąkę i zimne masło ( starte na tarce ),mieszamy.
Dodajemy proszek do pieczenia, żółtka, cukier, dokładnie mieszamy, zagniatamy ciasto.
Odkrawamy 1/3 zagniecionego ciasta i wstawiamy do zamrażarki na 1 godzinę.
Większy kawałek ciasta skubiemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 25×20 cm ( lub podobnych ).
Ciasto dociskamy rozkładając na całą blachę.
Nakłuwamy widelcem, pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach.
MASA:
Białka ubijamy ze szczyptą soli, w trakcie ubijania stopniowo dodajemy cukier.
Dodajemy 2 budynie śmietankowe ( bez cukru ) i miksujemy chwilę do połączenia się.
Dodajemy śmietany 18%, mieszamy.
Upieczone ciasto posypujemy bułką tartą.
Śliwki przekrawamy na pół i układamy skórką do dołu.
Posypujemy budyniem śmietankowym.
Wylewamy masę, rozsmarowujemy.
Posypujemy borówkami.
Wyciągamy ciasto z zamrażarki, ścieramy na tarce i posypujemy górę ciasta.
Pieczemy 40-45 minut w 180 stopniach ( do złotego koloru ).
Upieczone i wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Ps. zobaczcie też inne ciasta ze śliwkami na blogu.
No Comments