Dziś mam dla Was przepis na pyszną szarlotkę z bezą, którą ostatnio nie przygotowałam ja, a moja mama podczas mojej obecności w szpitalu.
Delikatny spód pokryty dużą ilością soczystych jabłek i jogurtową bezą z kokosem jest zawsze idealnym pomysłem do kawki.
Szarlotka z cała pewnością zachwyci wszystkich łasuchów!
Ps. z gałką lodów waniliowych – niebo w gębie!
Spróbujcie i Wy!
Polecam! Ps. po więcej słodkich przepisów zerknijcie również na mój Instagram – TUTAJ!
SKŁADNIKI:
* jabłka – 1,5 kg
* jajko – 4 szt
* mąka pszenna – 2,5 szkl
* cukier – 30 g
* cukier puder – 150 g
* proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki
* kwaśna śmietana – 3 łyżki
* jogurt grecki – 400 g
* budy śmietankowy – 70 g
* mąka ziemniaczana – 3 łyżki
* olej – 125 ml
* sok z cytryny
* kokos
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
JABŁKA:
Jabłka obieramy, kroimy w kostkę.
Prażymy na suchej patelni z 2 łyżkami cukru i sokiem z polowy cytryny.
Nie mają się rozpaść!
Dodajemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy, studzimy.
CIASTO:
Mąkę przesiewamy ze szczyptą soli i cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia.
Dodajemy 3 żółtka i ewentualnie odrobinę wanilii ( nie jest konieczna ).
Dodajemy 3 łyżki gęstej śmietany oraz olej, dokładnie mieszamy.
Po wymieszaniu rozdrabniamy palcami.
Wysypujemy na blachę z z papierem do pieczenia, lekko ugniatamy, odstawiamy do lodówki.
BEZA JOGURTOWA:
Do misy wlewamy 4 białka ( 3, które zostały z ciasta i 1 dodatkowe ), solimy.
Ubijamy na sztywno, a następnie dodajemy 150 g cukru pudru.
Do ubitej piany dodajemy budyń śmietankowy, mieszamy bardzo krótko.
W 2 partiach wlewamy jogurt grecki, dokładnie , ale delikatnie mieszamy.
CAŁOŚĆ:
Na półkruchy spód wyciągamy przestudzone jabłka, wygładzamy.
Dodajemy jogurtową bezę, posypujemy obficie kokosem.
Pieczemy ok. 45-50 minut w 175C góra/dół.
Smacznego!
Zobaczcie też inne szarlotki na blogu – LINK DO SZARLOTEK
No Comments