Powoli rozpoczynamy serię truskawkowych przepisów!
Na blogu królują ciacha , drożdżówki i desery z ich dodatkiem, które od lat bardzo lubicie i które każdego roku wypiekacie w swoich domach.
Tego przepisu jednak w archiwum nie znajdziecie!
Przygotowałam dla Was przepis na przepyszny sernik ( w sumie to nie wiem czy to sernik, ale ser jest! ) z dodatkiem mleka w proszku z dużą ilością soczystych truskawek i galaretką.
Bez pieczenia!
Łatwy!
Szybki!
Pyszny!
Do zrobienia dosłownie w kilka minut.
Sernik zrobił furorę w moim domu i został okrzyknięty totalnym hitem!
W wersji z borówkami, jak tylko się pojawia na bank go przygotowuję!
Koniecznie spróbujcie!
Dajcie znać jak smakowało!
Polecam!
SKŁADNIKI:
( 20×24 )
* herbatniki – ok. 20 szt
* masło min.82% – 200 g
* żółtko M – 3 szt
* cukier puder lub drobny cukier – 5=6 łyżek
* mleko w proszku – 2 szkl
* ser biały wiaderkowy ( gęsty, dobrej jakości ) – 500 g
* żelatyna spożywcza – 3 pełne łyżeczki
DODATKOWO :
* truskawki
*galaretka truskawkowa – 1 op
Ps. jeśli lubimy galaretkę możemy śmiało zalać 2 opakowaniami.
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Galaretkę rozpuszczamy w 2 szkl wrzątku.
Żelatynę rozpuszczamy w ok. 0,5 szkl ( nie więcej ) gorącej wody , dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestudzenia.
Blachę wykładamy folią spożywczą. Na dnie układamy herbatniki.
Żółtka ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę.
Masło ucieramy i nie przerywając ucierania dodajemy ubite żółtka.
Łyżka po łyżce dodajemy ser biały, a następnie wsypujemy mleko w proszku – dokładnie miksujemy.
Dodajemy żelatynę i jeszcze raz mieszamy.
Masę wylewamy na blachę , wygładzamy wierzch.
Przykrywamy pokrojonymi w plasterki truskawkami i zalewamy tężejącą galaretką.
Chłodzimy.
Smacznego!
Zapraszam również na te truskawkowe ciacha!
No Comments