No! Są!
Tak jak obiecałam!
Przepyszne , mięciutki , delikatne i niesamowicie pachnące cinnamon rolls – czyli drożdżówki ślimaczki z cynamonem.
Sprzedawane m.in w popularnych cukierniach Cinnabon.
Po jednym kęsie nie można się oderwać!
Wielbiciele cynamonu z całą pewnością będą zachwyceni!
A Ci , którzy od niego do tej pory uciekali może nawet się przekonają ;)
Polecam!
SKŁADNIKI :
( 6-8 szt )
ROZCZYN:
* drożdże – 30 g
* cukier – 25 g
* mąka pszenna – 50 g
* mleko – 150 ml
CIASTO :
* mąka pszenna – ok. 350 g
* cukier – 25 g
* sól – 1 szczypta
* masło – 100 g
* żółtko – 1 szt
NADZIENIE:
* cynamon – 3 łyżki
* miękkie masło – ok. 100 g
* cukier brązowy – 3/4 szkl
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
ROZCZYN :
Mleko lekko podgrzewamy , dodajemy pokruszone drożdże , cukier i mąkę.
Dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10 – 15 minut.
CIASTO :
Mąkę pszenną przesiewamy z odrobiną soli.
Dodajemy cukier i schłodzone masło.
W palcach rozdrabniamy tworząc bardzo drobną kruszonkę.
Wlewamy przygotowany rozczyn i dodajemy żółtko.
Wszytko razem dokładnie zagniatamy i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce , przykrywając ściereczką.
NADZIENIE :
Cukier rozcieramy z miękkim masłem i cynamonem.
CAŁOŚĆ :
Przygotowane ciasto wyrabiamy następnie rozwałkowujemy na prostokąt ( nie bardzo cienki! )
Smarujemy przygotowanym nadzieniem , a następnie zwijamy w roladę.
Ostrym nożem kroimy plastry , kładziemy na blasze wyłożonej papierem i delikatnie ściskamy pod skosem.
Boki smarujemy odrobiną mleka.
Wstawiamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 18-20 minut.
Gotowe!
Smacznego!
2 komentarze
Olga
7 czerwca 2014 at 18:07Chcę podzielić się z Wami filmem, który jest rzekomo przesłaniem od pozaziemskiej cywilizacji na temat tego, czy chcemy żeby się ujawnili:
https://www.youtube.com/watch?v=DJ7SEKNVQng
Życzę Wam wszystkim otwartych umysłów! :D
Drożdżowe cynamonowe
11 lipca 2014 at 06:30[…] cynamonowe wypieki , czyli cinnamon rolls tak wszystkim posmakowały , że postanowiłam coś jeszcze wymyślić właśnie z […]