Trochę wstyd się przyznać, ale ostatnio to mama piecze większość ciast dla mnie ( tak, tak! ).
Dziś znów coś dla Was przygotowała!
Tym razem mamy dla Was przepyszne ciasto truskawkowe bez pieczenia.
Herbatnikowy, kruchy spód pokryty truskawkową masą i lekką, orzeźwiającą, cytrynową pianką.
Do tego cieniutka warstwa galaretki.
Ciasto łatwe, szybkie, no i oczywiście pyszne!
Jedno z pyszniejszych truskawkowych ciast bez pieczenia na tym blogu!
Gorąco polecam!
Spróbujcie!
SKŁADNIKI:
SPÓD:
* kruche herbatniki – 20 szt
MASA TRUSKAWKOWA:
* świeże truskawki – 800 g
* galaretka truskawkowa – 2 szt
* cukier puder – 2-3 łyżki ( do smaku ).
PIANKA CYTRYNOWA:
* śmietana 30% – 500 ml
* galaretka cytrynowa – 2 op
* cukier puder – 1-2 łyżki ( do smaku ).
DODATKOWO:
* galaretka truskawkowa -1 op
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
SPÓD:
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy herbatniki.
MASA TRUSKAWKOWA:
Truskawki miksujemy na mus, dodajemy cukier, podgrzewamy do zagotowania, zdejmujemy.
Dodajemy galaretki i mieszamy do rozpuszczenia.
Odstawiamy do tężenia, a następnie wylewamy na herbatniki. Chłodzimy.
Tutaj dodatkowo możemy na masie położyć plasterki truskawek.
CYTRYNOWA PIANKA:
Galaretki rozpuszczamy w 500 ml wrzątku, odstawiamy do tężenia.
Zimną śmietanę ubijamy na sztywno dodając pod koniec cukier puder.
Wlewamy zimną ( płynną, ale już tężejącą ) galaretkę i dokładnie miksujemy.
Wylewamy na masę truskawkową, odstawiamy do chłodzenia ( całkowitego tężenia ).
DODATKOWO:
galaretkę rozpuszczamy w 300 ml wrzątku, odstawiamy do tężenia, zalewamy schłodzone ciasto.
Chłodzimy ponownie.
Smacznego!
Zobaczcie też inne truskawkowe przepisy na blogu!
No Comments