Kiedyś ciasto drożdżowe było dla mnie największą zmorą – dziś darzę je największą miłością i gdybym tylko miała czas i możliwości codziennie przygotowywałabym z niego wypieki ( ku uciesze rodziny, która je uwielbia! ).
Dziś mam dla Was przepis na przepyszne IDEALNE drożdżówki z truskawkami – to właśnie nimi rozpoczynam zawsze truskawkowy sezon!
Delikatne, niesamowicie puszyste ciasto, duża ilość soczystych truskawek i chrupiąca kruszonka, której żaden łasuch się nie oprze!
Spróbujcie i Wy!
Gwarantuję Wam, że te drożdżówki staną się jednymi z Waszych ulubionych!
Ps. pokazałam je ostatnio na Instagramie ( IG: https://www.instagram.com/ostranaslodko/ )- zrobiły prawdziwą furorę!
Polecam polubić mój profil – często pokazuję tam przepisy, których jeszcze nie ma na blogu!
SKŁADNIKI:
( ok. 13-15 szt )
* mąka pszenna – 550 g
* drożdże świeże – 30 g
* masło min. 82% – 100 g
* mleko – 250 ml
* cukier – 100 g
* jajko – 1 szt
* sól – 1 szczypta
KRUSZONKA:
* mąka pszenna – 100 g
* masło – 100 g
* drobny cukier – 80 g
DODATKOWO:
* truskawki
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
KRUSZONKA:
Wszystko razem mieszamy.
CIASTO:
Drożdże rozpuszczamy z cukrem.
W rondelku roztapiamy masło, dolewamy mleko, grzejemy ( nie możemy zagotować! ), lekko studzimy.
Mąkę przesiewamy.
Do drożdży dodajemy przestudzone mleko z masłem oraz jajko – mieszamy.
Dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy ( ja to robię robotem z hakiem ) gładkie, dobrze napowietrzone ciasto.
Zakrywamy folią ( szczelnie ) i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.
Kiedy podwoi objętość wyciągamy na obsypaną mąka stolnicę, chwilę wyrabiamy, urywamy po kawałku i rolujemy bułeczki.
W każdej robimy wgłębienie, dodajemy pokrojone truskawki, smarujemy żółtkiem i obficie posypujemy kruszonką.
Smarujemy roztrzepanym jajkiem, zapiekamy na złoto ( ok. 13-15 minut ) w 180C z termoobiegiem.
Smacznego!
1 Comment
Dominik
22 listopada 2020 at 10:44Dzień dobry :) a to białe i zielone? W składzie i opisie nie widać :)
Pozdrawiam