Już wielokrotnie pisałam, że moim ulubionym posiłkiem w ciągu dnia są śniadania.
Jeśli tylko mam czas i okazję to zjadam je bez pośpiechu, wręcz leniwie, w piżamie, z kubkiem ulubionej kawy.
Uważam, że śniadanie należy celebrować po królewsku, bo pysznie rozpoczęty dzień nastroi nas pozytywnie na później!
I tak zrobiłam i tym razem!
Przygotowałam przepyszne drożdżowe róże wypełnione po brzegi fantastycznym serem i aromatycznym szpinakiem z dodatkiem prawdziwego masła z czosnkiem.
Całość wyszła fenomenalnie, a bułeczki nie tylko świetnie smakowały, ale i pięknie wyglądały!
Było pysznie!
Spróbujcie i Wy!
SKŁADNIKI:
* maka pszenna – 550 g
* drożdże świeże – 30 g
* masło min. 82% – 100 g
* mleko – 250 ml
* cukier – 20 g
* jajko – 1 szt
* sól – 1 szczypta
* ser żółty – 300 g
* szpinak świeży – ok. 400 g
* czosnek – 2-3 ząbki
* cebula biała – 1 szt
* sól, pieprz gałka muszkatołowa, czarnuszka
* masło
* jajko do posmarowania
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
FARSZ:
Rozgrzewamy masło, przesmażamy posiekaną cebulkę oraz czosnek.
Dodajemy szpinak, doprawiamy solą, pieprzem i gałką.
CIASTO:
Drożdże rozpuszczamy z cukrem.
W rondelku roztapiamy masło, dolewamy mleko, grzejemy ( nie możemy zagotować! ), lekko studzimy.
Mąkę przesiewamy, do drożdży dodajemy przestudzone mleko z masłem oraz jajko – mieszamy.
Dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy ( ja to robię robotem z hakiem ) gładkie, dobrze napowietrzone ciasto.
Zakrywamy folią ( szczelnie ) i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.
Kiedy podwoi objętość wyciągamy na obsypaną mąką stolnicę, ponownie zagniatamy, wałkujemy na ok. 5-7 mm i wycinamy okręgi.
Układamy jeden przy drugim sklejając boki.
Dodajemy porcję szpinaku i przekrojone plastry sera.
Delikatnie zwijamy w “różę”, układamy w foremce na muffiny, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy czarnuszką.
Po ok. 20 minutach wkładamy do nagrzanego na 190C piekarnika i pieczemy ok. 15-18 minut.
Smacznego!
No Comments