Mam 2 ulubione kremy do deserów – krem z białej czekolady i krem patissiere czyli francuski, waniliowy krem budyniowy.
Dziś te 2 połączyłam w jedną całość i stworzyłam genialne babeczki, które podbiły serca znajomych.
( ps. gdybyście widzieli ich minę przy próbowaniu! #bujawobłokach )
Krucha tartaletka wypełniona kremem patissiere z białą czekoladą i dodatkiem borówek amerykańskich jest świetnym pomysłem na każdą okazję!
Zachwycą na randce, niedzielnym obiedzie, imieninach u cioci i przyjęciu komunijnym.
Nie wymagają dużo pracy i są bardzo łatwe do zrobienia!
Zachwycą! Gwarantuję Wam!
Zróbcie konieczne!
Ps. Borówki amerykańskie śmiało możecie zastąpić innymi, ulubionymi owocami.
SKŁADNIKI:
KRUCHE BABECZKI:
* mąka pszenna – 200 g
* masło – 100 g
* cukier – 90 g
* żółtko – 1 szt
* śmietana kwaśna – 1 łyżka
CREME PATISSIERE:
* mleko 3,2% – 600 ml
* żółtko – 6 szt
* cukier – 100 g
* mąka pszenna – 40 g
* mąka ziemniaczana – 40 g
* laska wanilii – 1 szt
* biała czekolada – 80 g
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
KRUCHE BABECZKI:
Mąkę przesiewamy z cukrem, dodajemy masło, siekamy, rozcieramy w palcach na kruszonkę.
Dodajemy żółtko, odrobinę śmietany i wszystko razem dokładnie zagniatamy na gładkie ciasto.
Zawijamy w folię spożywcza i dostawiamy do lodówki na ok. 30 minut.
Po tym czasie wylepiamy foremki i wypiekamy na złoto w 180C.
CREME PATISSIERE:
Żółtka ucieramy z cukrem na gładką, jasną masę, dodajemy obie mąki, miksujemy.
Mleko gotujemy z ziarenkami wanilii, odstawiamy z ognia, dodajemy krem z żółtek, mieszamy.
Stawiamy na ogień i podgrzewamy cały czas mieszając.
Dodajemy posiekaną czekoladę, roztapiamy i odstawiamy do wystudzenia.
CAŁOŚĆ:
Wypieczone babeczki nadziewamy schłodzonym kemem.
Dodajemy owoce i obficie posypujemy białą czekoladą.
Smacznego!
No Comments