Dawno nie było tutaj przepisu na żadne pyszne muffiny.
Dziś nadrabiam zaległości i przychodzę do Was z przepisem na najlepsze muffinki bezglutenowe – idealne na deser i na słodkie śniadanie!
Ja zrobiłam klasyczną, waniliową wersję.
Wy śmiało możecie dodać do nich kawałki gorzkiej czekolady lub bakalie.
Będzie pysznie!
Do ich przygotowania użyłam mąki bezglutenowej Mehl Farine Schär, o której już kiedyś Wam pisałam.
Mąka bezglutenowa Mehl Farine Schär jest to uniwersalny mix zarówno do przygotowywania naleśników, pancakes, makaronów, jak i do pieczenia!
Muffinki bezglutenowe tak przygotowane są niesamowicie puszyste!
Takie wręcz piórkowe!
Gwarantuję, że każdy z ogromną przyjemnością sięgnie po dokładkę!
Polecam!
Spróbujcie!
SKŁADNIKI:
* mąka bezglutenowa Mehl Farine Schär – 70 g
* jajko – 2 szt
* cukier – 110 g
* olej – 1 łyżka
* jogurt naturalny gęsty – 2 łyżki
* wanilia lub cukier z wanilią
* proszek do pieczenia b.g – 1 łyżeczka
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę.
Dodajemy mąkę bezglutenową Mehl Farine Schär przesianą z proszkiem do pieczenia.
Wlewamy olej i jogurt – wszystko razem mieszamy.
Wlewamy do foremek i pieczemy ok.10 minut w 180C.
Smacznego!
4 komentarze
Honorata
7 lipca 2020 at 10:01Babeczki są przepyszne, pulchne, lekkie…takie mini biszkopciki. Tylko pytanie…dlaczego mi opada środek? Wyciągam z piekarnika pięknie wyrośnięte, a po paru minutach środek bam. Nie przeszkadza to w smaku, ale może są mniej atrakcyjnie wizualnie :)
Anonim
14 września 2020 at 17:33Ile babeczek wychodzi z podanych proporcji?
Anonim
16 września 2020 at 19:25Mnie również opada środek, czy 70g mąki wystarcza?
Gosia
16 września 2020 at 19:27Zastanawiam się czy ilość mąki nie jest za mała bo mnie też opada środek…