Niesamowicie kruche ciasto ...
Kremowa mleczna czekolada …
I chrupiące prażone orzeszki z kokosem.
Prawda, że ślinka cieknie już na samą myśl?!
Dziś mam dla Was przepis na fantastyczne ciasteczka, które są dzięki swoim kształtom są świetnym pomysłem np. na walentynki.
Albo na każdy inny dzień, kiedy poprzez słodkości chcemy okazać drugiej osobie jak bardzo ją kochamy!
Spróbujcie!
Polecam!
SKŁADNIKI:
(ok.20 szt)
* mąka pszenna – 125 g
* cukier puder – 50 g
* cukier waniliowy – 1 łyżka
* masło – 65 g
* sól – 1 szczypta
* kwaśna śmietana 18% – 1 łyżka
* proszek do pieczenia – 1 płaska łyżeczka
DODATKOWO:
* mleczna czekolada – ok.80 g
* kokos – ok.50 g
* ulubione orzechy – ok.50 g
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Mąkę z cukrem i cukrem waniliowym wysypujemy na stolnicę.
Dodajemy pokrojone zimne masło i siekamy nożem.
Dodajemy sól, śmietanę i proszek do pieczenia, a następnie szybko zagniatamy gładkie ciasto, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.
Po tym czasie rozwałkowujemy na ok. 4 mm i wycinamy serduszka.
Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 12-14 minut.
Wyjmujemy, studzimy.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, zanurzamy do połowy każde ciasteczko, a następnie obsypujemy podprażonymi na patelni posiekanymi orzechami i kokosem.
Pycha!
Smacznego!
5 komentarzy
AMERICAN COOKIES - KRUCHE CIASTECZKA Z CZEKOLADĄ
8 marca 2015 at 21:24[…] Fantastyczne, kruche ciastka wypełnione po brzegi czekoladą. […]
Anonim
3 sierpnia 2022 at 16:35Piekę z tego przepisu zawst. Pyszne. Tym razem chciałam upiec przed imprezą i mam pytanie: jak najlepiej je przechowywać i jak długo można?
Jadwiga
3 sierpnia 2022 at 16:37Piekę z tego przepisu, pyszne. Tym razem chciałam zapytać jak długo można przechowywać i jak?
Anonim
3 sierpnia 2022 at 16:52Jak długo można przechowywać?
Ostra na Słodko
3 sierpnia 2022 at 16:54Polecam przechowywać w papierowej torebce lub puszce.
Można do ok. 2 tygodni, po kilku dniach będą tylko bardziej miękkie, mniej kruche.