Serniki i szarlotki to zdecydowanie najbardziej popularne ciasta na blogu.
W mojej głowie też nie brakuje na nie pomysłów.
Dziś przygotowałam dla Was kolejny przepis na pysze ciasto z jabłkami – tym razem bez pieczenia.
Kruche herbatniki przykryte słodkim jabłkowym nadzieniem i puszystą, śmietanową pianką z całą pewnością zachwycać będą wszystkich wielbicieli słodkości.
Ciasto jest łatwe, szybkie i tanie.
Idealny pomysł na weekendowy deser!
Sprawdzi się też na rodzinnej imprezie!
Koniecznie spróbujcie!
Ps. herbatniki możecie zamienić na świeżo upieczony biszkopt!
SKŁADNIKI:
( 24×30 )
MASA JABŁKOWA:
* jabłka – 1,5 kg
* galaretka cytrynowa – 2 op
* sok z cytryny – 2 łyżki
* cukier – do smaku
ŚMIETANOWA PIANA:
* śmietana 36% – 500 ml
* galaretka przezroczysta – 1 op
DODATKOWO:
* herbatniki – ok. 250 g
* czekolada mleczna
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Obrane jabłka kroimy na kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny, i dusimy w garnku do rozpadnięcia się.
Słodzimy do smaku, wsypujemy galaretki cytrynowe ( proszek ), mieszamy, odstawiamy do wystudzenia.
Na dnie blachy układamy obok siebie herbatniki, zalewamy lekko tężejącą masą jabłkową, przykrywamy kolejną warstwą herbatników.
Galaretkę przezroczystą rozpuszczamy w 200 ml wrzątku, odstawimy.
Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno i wlewamy zimną galaretkę.
Masą pokrywamy herbatniki, odstawiamy na noc do lodówki.
Posypujemy tartą czekoladą i zajadamy!
Smacznego!
15 komentarzy
Dusia
2 stycznia 2013 at 11:38pychota:)
Bity Kęs
2 stycznia 2013 at 22:55klasyk, zawsze zajadałam się u koleżanki, której babcia produkowała to ciasto na metry. Przepyszne połączenie ze śmietanką :)
Anonymous
12 stycznia 2013 at 00:44Własnie upiekłam zobaczymy jak wyszło:)A jak sie je przechowuje w lodówce czy nie?Pozdrawiam:)
Ostra Na Słodko
12 stycznia 2013 at 06:39W lodówce.
Śmietana jest zbyt delikatna.
Mam nadzieję , że będzie smakowało :):):)
Anonymous
14 stycznia 2013 at 16:43Ciasto wyszło rewelacyjnie ,ale na początku myślałam,żeklapa lecz w lodówce poleżało i ekstra.Zajadamy sie nim a w szczególności syn.POZDRAWIAM:)_
Anonymous
14 marca 2013 at 08:03Do jablek to wsypac ta galaretke czy rozpuscic wczesniej. A w polewie to bialko i zoltko polaczyc ze soba i z masa kakaowa. Przepraszam ale dopiero sie ucze i musze miec wylozone wszystko jak chlopu lopata
Szarlotka na puszystym cieście
25 grudnia 2013 at 21:23[…] KRÓLEWSKĄ SZARLOTKĘ Z BITĄ ŚMIETANĄ […]
Szarlotka ucierana
21 kwietnia 2014 at 11:00[…] KRÓLEWSKĄ SZARLOTKĘ Z BITĄ ŚMIETANĄ […]
Cynamonowe poduchy z jabłkami
4 maja 2014 at 20:44[…] i zima obfituje w przepyszne jabłka , z których robimy nie tylko wspaniałe szarlotki , ale też musy czy dodatki do […]
Szarlotka na kruchym cieście
1 października 2014 at 22:17[…] Tarta i szarlotka? […]
SZARLOTKA Z KISIELOWĄ PIANĄ I KRUSZONKĄ
26 października 2014 at 19:42[…] Królewską szarlotką z bitą śmietaną […]
SZARLOTKA Z BITĄ ŚMIETANĄ
31 października 2014 at 21:19[…] mam dla Was przepis na przepyszną szarlotkę / biszkopt z jabłkami i bitą […]
SZARLOTKA Z KREMEM I KOKOSOWĄ KRUSZONKĄ
12 listopada 2015 at 11:35[…] odrobinę przypomina moją Szarlotkę królewską , ale smak i wykonanie całkiem inne ( co nie znaczy , że mniej smaczne! […]
crolin
29 lipca 2017 at 11:36Na jaki rozmiar blaszki jest przepis na biszkopt???
Wiola
21 października 2017 at 16:27witam a na jaka forme ciasto??