SERNIK CREME BRULEE Z KANDYZOWANYMI POMARAŃCZAMI

Wielkimi krokami zbliżają się Święta Wielkanocne.

Mam nadzieję, ze w tym roku pogoda zaskoczy nas pozytywnie i nie przywitamy ich, jak się się w poprzednich latach zdarzało w zimowych kurtkach i ( bywało! ) śniegiem po kolana.

Mam z nimi niesamowicie miłe wspomnienia z czasów dzieciństwa i chyba już zawsze w głowie pozostaną przemoczone sterty ubrań w śmigus dyngus.

Serniki krakowskie z charakterystyczną kratką na wierzchu, babki oblane słodkim, cytrynowym lukrem, nieziemsko słodkie i kolorowe mazurki,  puszyste chałki  i pyszny świąteczny żurek już niedługo zagoszczą na stołach u większości z nas.

 

W tamtym roku na moim facebooku rozległa się “dyskusja” o tym, co wkładamy do wielkanocnego koszyczka i największym zaskoczeniem dla czytelników była wkładana przeze mnie pomarańcza.

Tak – pomarańcza.

W mojej rodzinie i w moim regionie owoc ten jest “obowiązkowy” w koszyczku i wg. tradycji ma być on takim symbolem dobrobytu i tego, by w domu niczego nie zabrakło.

To właśnie pomarańcze były inspiracją do stworzenia dla Was kolejnego sernika, który jednogłośnie został okrzyknięty: “NAJLEPSZYM SERNIKIEM JAKI JEDLIŚMY!”

 

 Sernik Creme Brulee z kandyzowanymi pomarańczami, który jest świetnym pomysłem właśnie na te Święta ( ale nie tylko! ).

Delikaty, maślany spód połączony z lekką, kremową masą i obłędnie waniliową “pianką” zapieczoną pod chrupiąca warstwą cukru z kandyzowanymi pomarańczami jest idealnym pomysłem dla każdego łasucha.

Połączenie, które sprawia, że nikt nie może zakończyć na jednym kawałku.

I dobrze!

Bo ten sernik można jeść bez opamiętania!

Koniecznie spróbujcie!

 

  

SKŁADNIKI:

( tortownica ok. 24 cm ):

SPÓD:

* herbatniki – ok. 200 g

* masło min. 82% – 2-3 łyżki

MASA SEROWA:

* twaróg sernikowy 3xmielony – 750 g

* mascarpone – 250 g

* mleko zagęszczone słodzone ( np.w tubce ) – 150 g

* cukier puder Diamant – ok. 4 łyżki

* esencja waniliowa – 1 łyżeczka

* jajko “L” – 4 szt

* mąka pszenna – 1 łyżka

* mąka ziemniaczana – 1,5 łyżki

CREME BRULLE:

* żółtko – 4 szt

* cukier drobny Diamant – 3 łyżki

* ziarna z wanilii – 1 szt

* śmietana 36% – 300 ml

+ cukier Rafinada Diamant

KANDYZOWANE POMARAŃCZE:

* pomarańcza – 2 szt

* woda – 1,5 szkl

* cukier drobny Diamant – 1 szkl

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

KANDYZOWANE POMARAŃCZE:

Dokładnie wyszorowane i sparzone wrzątkiem owoce kroimy w ok. 5 mm plastry, wyciągamy pestki.

Wodę gotujemy z cukrem, dodajemy owoce i gotujemy na bardzo małym ogniu przez ok. 1,5-2 godzin.

W trakcie gotowania co ok 30 minut obracamy. Po ugotowaniu osuszamy.

SPÓD:

Ciasteczka blendujemy na pył, dodajemy roztopione masło, mieszamy, wylepiamy blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Tortownicę szczelnie owijamy folią aluminiową – piec będziemy w kąpieli wodnej.

MASA SEROWA:

Wszystkie składniki umieszczamy razem w misie miksera i na wolnych obrotach miksujemy kilkanaście sekund – do połączenia składników ( nie napowietrzamy masy ).

Przelewamy do tortownicy, pieczemy w kąpieli wodnej przez ok. 50 minut w 150C.

 CREME BRULEE:

Przygotowujemy je ok. 30 minut przed końcem pieczenia.

Kremówkę gotujemy z drobnym cukrem i ziarnami wanilii. Wyłączamy.

Żółtka miksujemy kilkanaście sekund ( tak, by się rozbełtały, ale nie napowietrzyły ), a następnie cieniutkim strumieniem wlewamy gorącą śmietankę cały czas mieszając łyżką.

CAŁOŚĆ:

Upieczony sernik odstawiamy na ok. 5 minut ( poza piekarnikiem ), temperaturę obniżamy do 120C.

Na wierzch sernika delikatnie przekładamy masę creme brulee, wstawiamy ponownie do piekarnika na ok.60 minut.

Studzimy w uchylonym piekarniku a następie wkładamy go na noc do lodówki.

Wierzch posypujemy drobnym cukrem oraz rafinadą i karmelizujemy za pomocą palnika.

Dekorujemy owocami.

Smacznego!

  

Wpis powstał we współpracy z marką Diamant.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress